2010-01-26
某朋友响呢间日本料理食过午市套餐 觉得唔错, 又见佢有个午市放题 HK$128 咁平, 就约埋一齐去试下.. 食物基本都几好, 热野真系刚刚煮起/炸起, 比人新鲜热辣感觉, 很好 ! 只系刺身/寿司供选择的种类真系唔多, 但基于价格的确比市价为低, 呢种问题事实应该在意料之内 ! 所以我们对此店的食物非常满意. 不过服务就真系...限时 1 小时 30 分, 初开始的 30 分钟都相安无事的. 入座时食物点选单 是放在桌面的, 只有一份. 当第一轮食物差不多到齐的时候 服务员很友善的送来第二份食物点选单. 第三份食物点选单是我们请他提供的. 踏入第 45 分钟, 服务员态度开始突变. 索取第四份食物点选单之时他已开始黑面...继而食物开始漏单, 无送黎, 黎错食品.. 最后 15 分钟仲问都无问就收我地啲碗碟. 我强调当时整家餐厅 只有 3-4群客人, 每群 3-4位, 又无人等位. 如果咁都可以漏单, 黎错野食...坐满时的情况会系点呢 ?? 所以我有理由相信佢地系故意的.此放题是 汽水任饮的, 这招数普遍让人觉得任饮? 正㖞 ! 劲饮咪容易饱啰 ! 但很巧 我们一行四人从不好汽水,
此放题是 汽水任饮的, 这招数普遍让人觉得任饮? 正㖞 ! 劲饮咪容易饱啰 ! 但很巧 我们一行四人从不好汽水, 特别那些是汽水机的... 会否因此我们能比常人吃得多而惹来员工不满 ? 本来我相信不会, 你做得 "任食" 业务, 大概不会嫌人吃太多吧 ! 不过 原来真的会, 吃了 1 个小时后, 提交第四份食物点选单后不久, 鱼生部门有一男一女用全店都能听见的音量 产生了以下对话 :
鱼生男 : 哗 样样都要咁多架 ? (听见自然应声看过去啦 系咪先 ?)
鱼生女 : 哎呀 佢响条栏杆度 "装" 我地呀 !! (只有我们一围在栏杆处)
鱼生男 : 哎呀 你问下佢望咩 丫嘛 !
鱼生女 : 点问呀 ? 人地客黎架 !!
其实本人与身边好友向来钟意食野, 亦理解服务生及厨房人员的心态, 多啲野做自然会想讲两句, 泄下愤咁.. 我认为很合理. 除非特别过份, 所以我基本从不投诉, 更自问特别对食肆的服务生会份外友善. 但呢两位鱼生人想发泄细声讲就合理, 咁大声你摆明系想讲说话比我听啦 !
事实我地系咪食得多呢 ? 其实佢一张食物点选单 写明每次只能选 6 项, 日本料理㖞..你认为 6 项 4 个人 个半钟 可以点几多次 ? 可以食到几多野呢 ? 唔讲多定少, 或者我地系食好多野, 但如果你担心人地会食得多 食到你蚀本, 就唔好做放题啰 ! 等于酒店食自助餐, 啲食盘清左 8 成你都唔换过盘新, 几抵食都无用啦.. 人地咪唔会翻兜啰 !
成个场, 由我 12点坐低到 1:30分走人, 都 keep 住只有 3-4围人, 仲有啲外国人系食 set lunch 唔系食放题, 咁少客 态度仲搞成咁 ? 必定无第二次 ! 我一直都认为响香港想揾间服务水平合格的食肆好难, 需知道服务水平唔系好友善就能合格, 其他上餐技巧都唔讲喇,笑容系基本 ! 虽然平时都忍唔少侍应生面口, 今次可说是我第一次正式/非正式投诉食肆服务态度 !