2021-02-26 434 浏览
此店邻近车站﹐价钱平﹐附近又冇乜呢类型嘅小食卖﹐所以生意一向都唔错。比得呢个价钱﹐对食物质素要求当然唔会高﹐但最少都要有基本卫生﹐尤其喺疫情下更为重要。早几个月路经此店﹐见卖食物嘅姐姐衬无客﹐拉低口罩同同事倾偈﹐都知d姐姐无乜卫生意识﹐不过今日贪方便﹐又走咗去帮衬佢买煎酿三宝。我买完嘢仲企喺度整理近d找赎之际﹐个姐姐用个类似饭壳嘅嘢去搅蒸笼里面d烧卖﹐因动作太大﹐有两粒烧卖飞咗出嚟﹐一粒喺枱面﹐一粒落咗碗豉油度。飞咗落豉油𠮶粒自然唔要得﹐而枱面𠮶粒﹐姐姐用佢啱啱摸完钱、而且有灰甲嘅手﹐徒手拈起佢再fing返入蒸笼﹐若无其事咁用布盖返住。我望实佢都姑且系咁做﹐如果无客见到﹐相信佢哋处理食物嘅手法更不堪设想。d煎酿三宝买咗返去﹐到最后都无食掉咗。希望店主可以改善一下店舖卫生同员工培训﹐一尽作为食店嘅道德同社会责任。

2021-02-21
外卖自取