2011-01-26
谂住同班fd去塭d新野食, 所以上左openrice睇下有咩食, 点知比我塭到呢间grill café, 见到d食评都OK, 又有旧石头烧下野食, 谂住咁得意咪去试下啰。但上个礼拜六打去book当晚ge枱, 但佢话full bookink, 所以我今次预早一,两日打去book定。 果到个captain仲话, 四个人可以送一枝红/白酒。去到餐厅, 环境都ok, 几静, 几优雅。很不错的!-头盘有好多款沙律配菜同仲有D海鲜, D菜好新鲜好甜, 仲不时会REFILL, 薯仔沙律好好食, 虾同青口都几新鲜。餐汤有栗米忌廉汤同牛肉什菜汤。仲有佢地D蒜蓉包, 好脆, 味道好浓, 超好食!-主菜我地几个点左西冷牛扒并大虾, 纽西兰牛柳大虾, 鲍鱼并羊架。我地个个都未食过石头烧, 所以都好兴奋。原来CAPTAIN话D石头要预早两个中前烧定, 要确保石头热力十足。个CAPTAIN好细心, 好详细咁解释旧石头点样烧, D扒点烧至会好食同烧得靓, 同埋有提供围裙比客人用, 以防烧ge时候d野弹哂落件衫到, 真系好好service =)。D虾真系好大只架, 有成只手掌咁大, 好爽口好多膏, 唔洗点汁食都得,
去到餐厅, 环境都ok, 几静, 几优雅。很不错的!
-头盘
-主菜
D虾真系好大只架, 有成只手掌咁大, 好爽口好多膏, 唔洗点汁食都得, 好新鲜。西冷扒同牛柳都好juicy, 由其是要激赞牛柳, 真系好食到不得了, 又爽又嫩。至于个羊扒都几好食, 唔会苏, 而且烧起上黎好香。
*But真系要睇下自己食到几熟or几生, 因为好易烧得耐就过老, 烧得快, 以为食得, 点知里面仲好生。所以要小心控制火候!
-甜品
最后有自助甜品同埋生果, 生果都系d西瓜, 蜜瓜种类, 至于甜品方面就唔系有太多款色选择。
但总括而言, 真系好食, haha, 又有得玩, 真系好开心, 石头烧真系好有创意。