2014-11-18 2338 浏览
星期一妈咪生日,破例唔食中菜改试西餐,三代人啱啱好坐满一架七人车。有人做司机,当然去远啲都冇问题,朋友介绍过呢间餐厅,评语唔错,一于试吓。打电话去订位时,问可唔可以订埋生日蛋糕,职员话订蛋糕要预早一星期,我哋太迟,建议我哋叫个小甜品,佢哋可以喺碟上写字。但我觉得有生日蛋糕好啲,可能我够诚意,佢帮我问咗饼师,好快覆我冇问题星期一西贡比较静,当晚餐厅只有另外两枱客,我哋点咗6个主菜,另加法式洋葱汤&是日餐汤,同埋牛油果蟹肉沙律。最先上枱嘅系香蒜包,虽然有少少辣,但好香脆,两个姨甥女都抢住食。再嚟系洋葱汤,我冇饮,个样几得吓,多士上有烘到涨卜卜嘅芝士;餐汤系南瓜汤,好浓好香;牛油果蟹肉沙律好多蟹肉,酱汁甜甜酸酸,好开胃,如果牛油果再熟啲就perfect。主菜叫咗烧全鸡、肉眼扒、煎银鳕鱼、煎三文鱼、西班牙乳猪&焗羊鞍。先来两碟鱼,银鳕鱼油脂充足,点煮都好味;三文鱼有啲惊喜,鱼肉上铺咗一层我最爱嘅姜茸,酱汁系蜜糖芥辣,好特别。听讲西班牙乳猪系招牌菜,有啲期待,一上枱,两个小朋友已急不及待要食猪皮,转眼全碟扫光,我只食到少少肉&伴碟嘅沙律菜,下次要叫多一碟至得。肉眼扒好大件,肉质够淋,烧汁有好香松

三文鱼
听讲西班牙乳猪系招牌菜,有啲期待,一上枱,两个小朋友已急不及待要食猪皮,转眼全碟扫光,我只食到少少肉&伴碟嘅沙律菜,下次要叫多一碟至得。肉眼扒好大件,肉质够淋,烧汁有好香松露味,好味!
肉眼扒
至于羊鞍就唔知得唔得,因为我唔食羊。等咗好耐至出场嘅烧全鸡,比想像中大只,侍应话最少要焗35分钟,所以要等耐啲。平时我好少食鸡胸,但今次切咗一块鸡胸食,竟然好嫩滑,仲有好香嘅香草味,有啲意外。
烧全鸡
食完主菜,轮到神秘蛋糕出场,我知系栗子夹心蛋糕,外形只喺电话形容畀我听,妈咪钟意玫瑰花,我估应该唔会出事啩。登登登櫈!!!一捧出来,见妈咪笑到见牙唔见眼
,即刻放心晒,系三色玫瑰花呀,真系好靓
。栗子蛋糕都好好味,唔太甜,啱我哋食,不过小朋友唔食栗子,问下次可唔可以改朱古力蛋糕,哈哈!
玫瑰花栗子蛋糕
一餐饭食咗两个几钟,环境舒适,食物有诚意,侍应好有礼貌,一家人过咗好开心嘅一晚。
庆祝纪念
生日
肉眼扒
玫瑰花栗子蛋糕
  • 牛油果蟹肉沙律、
  • 西班牙乳猪