2009-07-16 5 浏览
jul 12, 09,4人嚟dinner,叫咗 : 1) still water (hk$60)-原来有水供应,早知问声先啦~~~hahaha 2) 面包 (免费)-太肚饿了,先来1片,涂上软软的牛油-足够顶住先 3) menu @250 (hk$250)-只需要喺餐牌拣任何1款starter/ soup/ dessert,配5选1嘅主菜,就可以用优惠价$250,都好抵-友人真喺好眼力i) baked sea snails, garlic & parsley butter-散叫呢个要$95-好特别的以盐堆垫底,非1般的薯蓉-有6只,我就食咗2只,hehe,肚饿嘛-小热嘅溶牛油+香草浸住田螺,螺肉结实带弹,清清的自然螺味-第2只就肥嘟嘟,正 ii) grilled sea bass, ratatouille provencal-散叫呢个要$198-呢个实际喺食完意粉先上,安排做最后1道嘅主菜-个皮的确煎到香脆-3块鱼,每块背后都垫有薯蓉,都几大碟吓-肉也没有干,不过就偶意食到有鱼骨,要扣分-底下就喺好多唔同种类嘅蔬菜粒 4) wild mushroom soup black truffl
jul 12, 09,4人嚟dinner,叫咗 :

1) still water (hk$60)
-原来有水供应,早知问声先啦~~~hahaha

2) 面包 (免费)
-太肚饿了,先来1片,涂上软软的牛油
-足够顶住先

3) menu @250 (hk$250)
-友人真喺好眼力
-散叫呢个要$95
-好特别的以盐堆垫底,非1般的薯蓉
-有6只,我就食咗2只,hehe,肚饿嘛
-小热嘅溶牛油+香草浸住田螺,螺肉结实带弹,清清的自然螺味
-第2只就肥嘟嘟,正

-散叫呢个要$198
-呢个实际喺食完意粉先上,安排做最后1道嘅主菜
-个皮的确煎到香脆
-3块鱼,每块背后都垫有薯蓉,都几大碟吓
-肉也没有干,不过就偶意食到有鱼骨,要扣分
-底下就喺好多唔同种类嘅蔬菜粒

4) wild mushroom soup black truffle cream (hk$66)
-磨菇汤上枱后,侍应才为我们+上truffle cream
-只喺暖暖哋,非大热
-质地小"杰",creamy,啖啖有菇蓉的质感,菇味亦温温的,非浓郁𠮶种类
-但也不错呢

5) lobster risotto (大-hk$195)
-湿湿的,小黏,饭有小烟韧,都可以叫有咬口,但如果可以硬多少少,就更佳
-有好明颢嘅虾鲜味,也混有龙虾肉,弹弹的
-很不错

6) spaghetti carbonara (大-hk$145)
-意粉唔腍,但可以硬d
-汁紧紧包/将住意粉,但个人嫌唔够cream cheese味不够
-材料好简单,只有番芫茜碎,同炸烟肉+炒烟肉
-所以觉得味道不够丰富

7) pomme dauphinoise (hk$37)
-经1问之下,是1片片薄薯"踏"到好似1000层糕咁,每片中间就有d cheese
-呢个薯砖(我自己作嘅),我以前只食过1次,觉得好好味,做得又有心机/heart
-好高兴今次知道佢高姓大名,又可重遇
-面舖咗芝士去焗,薯薄片腍度适中,好味

8) crepes suzette, vanilla ice cream (hk$75)
-记得以前食过很好味嘅crepes suzette喺soho嘅elgin街........好可惜执咗好耐
-以后都几难碰上有crepe suzette供应嘅地方,我知louis stexx有,不过牛我唔太热衷,所以久未安排到
-会现场喺餐厅嘅吉位煮,包括起火嘅1刻
-1碟3片,面舖鲜橙片
-pancake薄软,索尽橙酒,牛油/cream,但略嫌牛油味唔够,重手d就更正
-都有几浓缩橙嘅香甜味,赞

9) baked chocolate, vanilla cream, cherries (hk$78)
-好软身,似"杰"身嘅朱古力mousse泥
-cherry只嘅小酸,因有浸过,
-好浓朱古力味,但味道近尾就尝到微酸
-所以未能好满足

* 星期日嘅晚上,少人d,所厶唔多觉嘈

* 亦可能人少,所以服务超好,又快,又attentive。不过佢哋嘅态度/心态好好,知道我哋share食时,有同我商量想点上菜法.........也按我要求1道道咁上..........上边样先我就比佢揸主意

* 好难得佢哋每道菜完咗之后,即刻又收嘢,又速再为各人派过新碟同刀叉+公刀叉...........没有甩过/懒过.............餐厅明显对自己点serve客人好有要求

* 还有再嚟嘅必要,因仲有好多样嘢想试,eg roast pork belly, poached sole,洋葱汤,松露野菇tagliatelle............不过我都会拣番sunday nite
2009-07-12