朋友外国番黎,想食中菜,所以带佢去食呢家传统老店。食厌大牌子,可能土瓜湾会揾到好多惊世美食的小店,系不错的选择。一推门入去,格局完全系旧式茶餐厅,好似电影取景果只咁。d侍应都系讲佢地之间的方言,里面又有点陈旧,没多装修,好似去左老上海外面仲会见到人手制作饺子、锅贴的地方睇下餐牌食咩先~首先来一道小笼包,一笼有8只,仲要每粒都好大只,又足馅!无得输的镇江骨!!!!!旧肉系轻易咬到同旧骨分离,唔会咬得好辛苦,而且旧肉好入味,好juicy,仲要d酱汁酸酸甜甜,好开胃!!一定要嗌呢道菜!!上海粗炒色水就够,不过食落略嫌无乜味,少油一点会更好,整体算过得去吧沙碗云吞鸡上海的名菜,上菜时都吓亲,原来有咁大只鸡,里面仲要劲多劲多粒云吞。间间上海菜馆包云吞都有唔同特色,湾仔间369系厚皮大粒,呢间系薄皮细粒但足料,可以一口吞下,好好味。不过略嫌汤底太多油,好油腻⋯⋯呢间老店的食物质素系唔错,店员都好热情,几有礼貌,知道有客人生日会收顺d,唔系赚到尽,呢样系欣赏的。不过有件劲恐怖的经历真系好得人惊。食食下饭,朋友话墙上面有只小强。哗!好大只!仲要张开左翼,想呕呀,劲惊!!之后仲冲落黎,好恐怖。我同后面客

外面仲会见到人手制作饺子、锅贴的地方
睇下餐牌食咩先~
首先来一道小笼包,一笼有8只,仲要每粒都好大只,又足馅!
小笼包
无得输的镇江骨!!!!!
镇江骨
上海粗炒

上海粗炒
沙碗云吞鸡
沙碢云吞鸡

我同后面客人都尖叫,劲惊,我直情独自调去另一张抬食。店员就系咁话唔好意思吓亲我地,佢地都好好礼貌,不过真系好得人惊嘛,食肆可能难避免蛇虫鼠蚁,但希望他们会更加注意卫生吧。
2017-04-15
小笼包