餐厅: 金記冰室 (東九匯)
资讯:

去完客户开完会都差唔多六点半, 打算系附近食埋饭, 最后同同事拣左金记冰室, 餐厅系骏业街, 如果系牛头角站过去, 可以系鸿图道出口方向, 5分钟内到达。第一次去金记冰室, 确实有惊喜, 因为餐厅面积好大, 而且十分光猛, 卡位多, 装修鲜明, 唔会有焗促感觉。一坐低职员指示我地可以用QR CODE落单, 十分方便。晚餐选择多, 不论特式小菜, 炒粉面饭, 意粉, 常餐, 铁板餐, 儿童餐, 素食, 焗饭等等…应有尽有。枱下配有餐具, 细心位系有餐具名的指示, 唔会拎错。我和同事点了 :铁板西冷牛扒薯菜烧汁 (5成熟) $104配汤及咸柠七咖哩牛腩饭 $66加配$9 老火汤及菠萝柚子冰炸薯条沙律 $34铁板西冷牛扒薯菜烧汁点了5成熟, 果然做到, 西冷牛扒肉厚但够嫩, 充满肉汁, 就算不沾烧汁都好入味。而且西冷牛扒好大块, 份量好足够咖哩牛腩饭中意食咖喱牛腩的, 相信会好满足, 牛腩及薯仔数量多, 真系2个人都够食, 咖喱唔会太辣, 牛腩淋得入味及易入口, 薯仔有煎过, 所以更加香口炸薯条沙律作为餐前小食系好选择, 薯条即炸, 所以好热好脆, 仲有沙律比你中和一下, 十分滋味老火汤材料
金记冰室

我和同事点了 :

铁板西冷牛扒薯菜烧汁 (5成熟) $104

配汤及咸柠七

咖哩牛腩饭 $66

加配$9 老火汤及菠萝柚子冰

炸薯条沙律 $34

老火汤

材料好足, 味道不会过咸

咸柠七

同事本身喉咙痕痕地,饮左好舒服

菠萝柚子冰

柚子好多,炎炎夏日真系一大享受

菠萝柚子冰

金记冰室性价比茶餐厅高, 除左款式选择多,价钱唔会太贵,最重要系食物质素高, 而且地方干净。仲可以自助落单,  好方便。仲有洗手间好干净, 由于洗手间位置唔算好易揾到, 职员好细心教我点揾, 等我揾到为止。另外系openrice网站睇到分店好多间, 新界九龙香港都有, 下次会再帮衬。