2023-03-20
近来比较多饭局,为左方便倾计,朋友多数拣啲环境舒服又静少少嘅餐厅。佢今次话去佢主场─天后食饭,唔熟路嘅我就跟啦。我地早去到无乜人,坐得几宽落同舒服。餐牌上嘅选择都系大路西餐,最近晚上唔食淀粉,叫咗海鲜拼盘、菠菜沙律同伊比利猪。-Baby spinach salad除左菠菜,仲有温泉蛋、烤南瓜同feta cheese。沙律菜叶嫩新鲜,捞埋温泉蛋食,绝对唔会dry。原来沙律落红莓干都几夹,下次自己整都会试下。-Seafood platter相对eye catching,未食之前先讲个摆盘,碟底系会转色嘅灯,所以影出黎有时红,有时绿、有时蓝,但个人认为唔使转色会睇落高级啲,哈。店员介绍系澳洲龙虾、日本牡丹虾、法国生蚝、南非鲍鱼、蓝青口、翡翠螺同鱼子配salmon rillettes。另外仲有3只酱,cocktail sauce、泰式汁同柠檬酱。整体海鲜都新鲜,最有惊喜系生蚝、蓝青口同翡翠螺。生蚝:肉厚爽甜蓝青口:肥美同有甜味翡翠螺:弹牙但唔会韧到咬胶咁但系smoke salmon rillettes配埋鱼子空口食,太咸了,调味上可以轻手啲,或者配toast食会比较好。-Iberico Por
-Baby spinach salad
-Seafood platter
整体海鲜都新鲜,最有惊喜系生蚝、蓝青口同翡翠螺。
生蚝:肉厚爽甜
蓝青口:肥美同有甜味
翡翠螺:弹牙但唔会韧到咬胶咁
-Iberico Pork Chop
好香,特别系食边边带油脂嘅位!最怕啲猪煎太熟会鞋,呢块无overcook,绝对唔会韧,配埋个gravy,好食。推荐呢款main。