2022-04-13
约朋友食饭泰国菜系不二之选,早前就同两位前同事到访隐藏于荃湾香车街街市旁嘅 Ann Mamma。呢间泰菜一向有口碑,经常要排队等候,而且周末不设订座,想试嘅话要留意吓 👀小店楼高两层,地面座位相对逼狭,同隔篱台距离有啲近,同整体嘅悠闲感觉颇有对比 🙈食物质素无得挑剔,青咖喱杂菜 ($68) 中有西兰花、椰菜花、豆角同红萝卜等 🥕 椰香中带阵阵辣劲,咖喱汁虽然稀但味道一样香浓,轻松捞晒一碗饭 🍛泰式烧猪颈肉饭 ($78) 焦脆爽口,配以酸辣酱汁同干葱酥,好好食 😋即使加配小食都好有心机,虾饼 (+$28) 份量大大件,咬落脆卜卜超弹牙,带粒粒虾肉口感,绝对唔系雪藏行货❣️芝士酱薯条 (+$15) 俾佢份量吓亲 🍟 多到就嚟泻出嚟,铺满厚厚芝士酱同沙律酱,极邪恶!🤤最后有少少批评 😮💨 本身拣泰国菜系为咗方便大家 Share,遗憾嘅系当时店内只提供午市套餐,而且不断有店员大嗌「卖晒」,9 款 Item 入面有 3 款都售罄,选择十分有限 😥 仲要返到屋企先发现,店员十万火急话仲有最后一份海南鸡饭,叫我哋要埋,结果无上到台但收咗钱 🥺 亦都好认同网上 Review 话态度一般,场内其他客人
最后有少少批评 😮💨 本身拣泰国菜系为咗方便大家 Share,遗憾嘅系当时店内只提供午市套餐,而且不断有店员大嗌「卖晒」,9 款 Item 入面有 3 款都售罄,选择十分有限 😥 仲要返到屋企先发现,店员十万火急话仲有最后一份海南鸡饭,叫我哋要埋,结果无上到台但收咗钱 🥺 亦都好认同网上 Review 话态度一般,场内其他客人 Keep 住被催落单仲要漏单,需要改善 ❌
📍 Ann Mamma Thai kitchen by 张秀玲
荃湾曹公坊 11 号地舖