2021-02-27
难得下午茶时间喺观塘,喺密集嘅工厦之中揾番间舒服嘅餐厅坐低休息下~嚟到Boon嘅门口已经俾佢湖水绿色嘅大门同柔和嘅色调吸引咗,餐厅设计走日系简约风,周围都放置咗干花做摆设,令人感觉舒适悠闲。餐厅除咗法日式嘅主菜同Pasta/Risotto外,仲有法式咸甜薄饼同小食汤品。我地试咗个咸薄饼配松露蘑菇鸡肉-伴碟嘅藜麦沙律用咗乳酪酱,感觉轻怡更健康;上菜时已经闻到好香嘅松露味,蘑菇鸡肉调味足够炒得香,面头落咗巴马臣芝士碎,加埋煎得好靓嘅太阳蛋,蛋汁同配料捞埋一齐食非常夹;薄饼边煎到脆脆地,整个组合食落烟韧充满咸香。咸薄饼仲可以配菠菜烟三文鱼或者洋葱烟肉野菜,好想下次试埋佢!店员推介我地试下大厨嘅新菜式-味噌龙虾汤,食过果然冇失望!龙虾汤比起出面饮开嘅较稀身,但系味道依然浓郁;最特别嘅反而系块多士,面头搽咗一层龙虾膏,香口得嚟鲜味十足,多士烘到脆卜卜,浸汤食就变得有咬口。另外点咗两杯饮品边食边倾-杂莓乳酪沙冰用多款新鲜莓果打成,有水果天然嘅酸甜味,饮落好refreshing;Earl Grey Latte好多人都钟意,特别系面头有层绵密嘅奶泡同伯爵茶叶做点缀,饮落更加清新香醇。同员工闲谈下知道餐