话说今天同朋友一齐去番本食放题,未入座前就系出面等埋2个朋友黎先再入座,咁我朋友就系嗌飞counter拎左一叠贵餐厅已钉装好的一份放题纸(大约10张左右,细细张,每一张都系唔同既类型,有刺身、炸物、汤物、饮料等等....)相信食开放题既大家都知我讲边d。咁拣完第一轮想食咩之后就差不多齐人入座。入到去坐底,将一叠本身已经钉好左既放题纸填好哂台号(其中有一张系无野食要叫,咁我就直接skip,其他每一张都有画到野食,所以我无特登分开,成叠比个服务员。重点黎啦,佢接过果叠放题纸之后就系我面前好大力咁将一页页撕返开,撕到拍拍声,都算,我当佢唔够力分开d纸所以要咁。点知过左阵佢行近2步埋黎我度,拎住果张我唯一无写野果张放题纸,咩都无讲,就咁用只手举高张纸去到我eye level既位置,就咁望住我。咁我见佢唔出声我咪同佢讲:「系啊净系呢张无写过野食。」佢之后即刻讲:「无写过野果d纸呢其实唔洗递架唔该!」跟住佢就等我拎返张纸之后先转身走左....我真系O哂嘴...钉又系你地将咁多张钉埋一齐,依加我又唔系10张里面有9张无写野,我又唔系做错d咩,点解要咁差既态度? 讲真,要你recognise张无落单既

点知过左阵佢行近2步埋黎我度,拎住果张我唯一无写野果张放题纸,咩都无讲,就咁用只手举高张纸去到我eye level既位置,就咁望住我。咁我见佢唔出声我咪同佢讲:「系啊净系呢张无写过野食。」佢之后即刻讲:「无写过野果d纸呢其实唔洗递架唔该!」跟住佢就等我拎返张纸之后先转身走左....我真系O哂嘴...钉又系你地将咁多张钉埋一齐,依加我又唔系10张里面有9张无写野,我又唔系做错d咩,点解要咁差既态度? 讲真,要你recognise张无落单既放题纸再好好处理 都唔系好过份姐下话?更何况我又唔系有心........真系无言。

我觉得.. 有好多句子都代替到贵公司员工果句令人好有hard feeling既对答:「请问小姐呢张系咪无食物要order?」「「请问小姐呢张需唔需要点食物?无既话可以比返你阵间点食物用。」即系咁..可能你会话食得放题唔好预有服务可言,但咁样会唔会离谱左少少?一入座咩都未做就要比贵公司既员工串,成餐饭都食得唔安落。

讲真,如果真系对份工太厌恶/对唔到客 真系唔好做服务业(特别系饮食业)再者,我唔知你落单系要一张张分开,更何况唔系我钉埋一齐,我亦无为意贵公司员工会为左一张纸黎咁样对客人。咁如果要我一张张分返开再落单咁不如我出埋你份粮你乜都唔洗做啦做到咁样。

野食几好食都好,比人咁样串一串.....真系一个十分不愉快既晚上。

(2017年8月21日,1910-2130,员工冈位约118号台前,男戴眼镜员工)
请加以培训 不想再有其他食客受到这般对待。
2017-08-21