2018-04-03 223 浏览
因要喺铜记hea几粒钟,又正正饭点,所以选择食唔洗脚咁急嘅火锅。渣甸街麻辣火锅店林立,今次试试重庆嘅呢间过江龙。无book, 直接6点walk in 都仲未有人,但坐左阵已慢慢开始full。 店面细细,但坐得几舒服,服务殷勤仲送左开胃雪耳糖水,甚感一贯内地餐厅嘅作风👍🏻。锅底以人头计,叫左鸳鸯锅ofcos,一圈正宗重庆汤底(偏香辣,麻适中)包住一小锅苹果才梨做底嘅清汤以方便解解辣。汤底没话说,食物种类算多,仲有半份嘅选择,非常适合两丁友但又乜都想食 (或患选择困难嘅人)。 食物质素无论分量,新鲜度同presentation都属高分,有猪天梯(猪上颚)、捞左味嘅五花肉“溜”、炸糖瓷粑等等嘅野。 鹅肠干净同新鲜,一啲都无濑住肥膏。耗儿鱼口感有少少似腌晒左嘅半鱼半鱼干? 😅都ok但不是十分吸引。最值得一赞系五花肉溜,渌左好耐都好滑,腌得亦好好味。豆腐似抽干水嘅日本干豆腐,但个人较钟情入freezer嘅冻豆腐(蜂巢豆腐),应该更有豆腐味同麻辣火锅更般配。猪天梯就麻麻,好似咬塑胶,一啲都唔入味,不适宜用黎打边炉。个人觉得食物方面「去港式」嘅过江龙更深得港人嘅心,更容易满足消费者对麻辣火锅嘅追求,

鸳鸯锅

猪天梯就麻麻,好似咬塑胶,一啲都唔入味,不适宜用黎打边炉。

个人觉得食物方面「去港式」嘅过江龙更深得港人嘅心,更容易满足消费者对麻辣火锅嘅追求,无论汤底抑或是食物种类都要系「咦!好似我之前喺内地食果啲/之前喺内地都有食呀」。果啲想尽力迎合港人口味嘅麻辣火锅店,最终难以逃避落下「四不象」嘅骂名。
炸糖瓷粑
2018-04-01