2012-10-06 12 浏览
见到有买一送一午餐Promotion,呢个星期放大假所以谂住同屋企人嚟试下呢度嘅铁板烧。订咗八大一小,到达时服务员已经预先准备好BB櫈及BB餐具,颇细心。但张BB櫈系冇安全带嘅,如果带BB嚟要留意。经电邮订枱时我改咗一次人数,及要求窗口位,服务员回应都耐心有礼。餐厅环境唔错,楼底高又有海景,但可惜因为晒而落咗窗帘,我估夜晚会靓好多。 我哋八个大人叫咗五个铁板烧餐,三个和食午餐。帮我哋落Order个男服务员我觉得好有问题,佢只系听而冇用纸记低,八个餐㖞懒劲又好,定真系咁好记性,佢咁样无形中俾咗好大嘅时间压力我哋。搅到我哋要好赶咁Order,又唔敢问太多怕搅乱佢。叫完哂之后佢就去咗后面部电脑入机,𠮶时我先醒起佢未问我哋D铁板餐嘅牛肉系要薄烧或厚烧。我估佢未问啫,但以防万一我决定行过去问佢。我问:〝咦我哋D铁板餐牛肉未拣薄烧同厚烧𠮶㖞...〞佢竟然答:〝全部薄烧啦...〞其实佢答嘅时侯已经入紧机, 我完全估唔到佢会咁样自把自为帮我哋谂埋。如果我唔主动问嘅话佢就会帮我哋Order全部薄烧,想互相Share嚟试吓都唔得啦。Anyway我哋最后改返做一半一半。另外搅咗咁耐佢都冇问过我D牛肉想要几成
但张BB櫈系冇安全带嘅,如果带BB嚟要留意。

我哋八个大人叫咗五个铁板烧餐,三个和食午餐。

我估佢未问啫,但以防万一我决定行过去问佢。
我问:〝咦我哋D铁板餐牛肉未拣薄烧同厚烧𠮶㖞...〞
佢竟然答:〝全部薄烧啦...〞
Anyway我哋最后改返做一半一半。
另外搅咗咁耐佢都冇问过我D牛肉想要几成熟,而我亦已经放弃...由佢继续入电脑。

前菜沙律 - OK
刺身系两片三文鱼加两片油甘鱼,几新鲜山葵亦几好,但其中两碟内嘅油甘鱼系细到离奇。
我Wide Angle Zoom 到鬼咁近先影到张相咁正常~
嚟吓嚟吓嚟多咗碟刺身服务员想放低系台,一问之下果然佢搅乱咗D Order,入多咗一个鹅肝牛肉套餐少咗个唔知咩餐。
搅到我放假食餐饭都要心烦
图中呢个系太太叫嘅〝香葱吞拿鱼腩饭〞唔计份量个样其实唔错。
可惜D鱼奇怪地有油脂但冇应有嘅吞拿鱼腩油脂香味,而且可能系用机打,所以打得太细碎差唔多变成蓉,影响口感
凭图中右上角嘅阴影应该可以见到饭嘅深度只有约一吋,而呢个餐嘅所谓前菜只有两条淮山及三片萝卜,系冇沙律及茶碗蒸蛋嘅。
所以除非你本前已经有D饱,否则绝对唔建议叫呢个餐。
原价$380,我计买一送一即系约$200,附近嘅寿司德, 寿司广等都一定比较好及有合理份量。
特上刺身套餐
妹夫话呢个几好,尤其系吞拿鱼。
鹅肝多士,上面有片好似系苹果,唔太油整得几好,调味可以再重手D。
天妇罗餐,摆得几靓及有技巧,件与件之间支撑住又冇乜Overlap位,否则我估会比较快腍。
阿妈话D虾好靓有鲜味
炸粉厚咗DD但其实整体唔错,唔太油
海鲜铁板烧餐,重有一只带子嘅但冇影到相。
我冇食,睇落OK。
厚烧牛肉,冇Specify到要几成熟,嚟咗Medium,火候及调味都唔错。
薄烧牛肉亦冇影到相,但个样正常,始终唔系坐铁板烧枱,嚟到枱面时已经冇咁吸引。

炒饭及炒菜好食、饭炒得干身,又香又够热,可以话系呢个餐嘅Highlight。
甜点系朱古力布甸,质感Bouncy而朱古力味浓。

八个餐之中收四个比较贵嘅价钱,合共$1,600
整体食物质素中上但个别有D参差,是划算但其实我只系食得半饱。
另外想建议午市全单50%会唔会好D,约人时唔使一定要双数咁多约束

最后再想讲一讲𠮶个落错单嘅服务员
太太,细妹及妹夫都不约而同地觉得佢〝有D问题〞
佢服务唔可以话好差,但如果餐厅叫〝雅‧高级日本料理〞咁佢就重有一大段距离先合格啰。
可能晚市冇Discount佢服务会好D挂。
2012-10-04