2017-05-30 78 浏览
因工作关系时常周围飞外地工作,同朋友聚少离多,偶然先会约出黎见下面。最近朋友婚同升职加人工,当然要同佢庆祝一下!同朋友咁耐冇见,当然想揾个地方可以静静地倾下计食饭,所以BOOK左呢间楼上餐厅。当然BOOK之前都做过小小资料搜集,睇过下呢间餐厅的食物照片,大概都被食物吸引住,黎之前就透过whatsapp选定了ROYAL FEAST套餐,一共九道菜。生蚝,法国fine de claire,新鲜。煎西瓜拼黑鱼子酱多士,摆碟好靓好别致,睇得出有心机之作。一口吃下第一粒西瓜,味道新奇,第一次食暖暖地嘅西瓜,经煎过嘅西瓜不像平时水份充足,因为西瓜上铺满杏仁粒粒,增加西瓜的嚼口感。法国鹅肝沙律,鹅肝厚身,表皮煎得很香脆,入口即溶,上碟已经颇为吸引,加上了黑醋嘅沙律菜帮助减低当中的油腻感,相当合拍。松露酱带子刺身,一道非常惊喜嘅菜色,鲜甜且好香松露酱嘅味道,份量亦刚刚好有几片,咬落亦鲜甜爽口、嫩滑。黑松露野菌汤,闻落就已经好香菇味,用上接近三百只菇菌,感觉很浓非常足料,系主菜前先暖暖个胃,味道非常佳。日式黑鱼子酱威士忌蒸蛋,我非常喜欢呢道菜!卖相可爱之余亦用上我最喜欢嘅威士忌,蛋香滑,加左黑鱼子酱令味

生蚝,法国fine de claire,新鲜。

日式黑鱼子酱威士忌蒸蛋,我非常喜欢呢道菜!卖相可爱之余亦用上我最喜欢嘅威士忌,蛋香滑,加左黑鱼子酱令味道更加还突出,蛋汁亦充满威士忌味。明明在一间西化的餐厅食饭,但感觉比较似食紧日本菜。

食完蒸蛋后侍应递上了雪葩,老实说有点吓呆,为什么主菜还未来就上甜品侍应解释说雪葩嘅作用于冲淡味蕾,清完个口就可以品尝到主菜嘅原始味道

最期望嘅主菜网烧安格斯肉眼终于上枱,点了五成熟,好香肉味色泽亦好平均,入口肉质嫩滑富有肉汁,配合酱汁更为香口。不过等候时间比前菜慢了一点点,可以快一点出菜便完美。

最后有份甜品,朱古力布朗尼松脆,唔太甜易入口。马卡龙有几款唔同味道选择,我选了柠檬味,口感同味道都唔差。

总括来说环境同食物都中上,服务亦非常贴心,除左每道菜会稍作介绍外,个男侍应见你著褛会行埋黎问你需唔需要熄部冷气,呢份体贴值得介绍朋友来。
  • 威士忌蒸蛋
  • 煎西瓜