2021-10-12
今日放工又嚟到观塘工厦区拎货,拎完己经唔想再行返出去apm 果边食饭,铺头员工就介绍我上层有间餐厅都几好食,咁就直接上去填饱个肚啦😛一出电梯就会见到餐厅外嘅摆设,好配合餐厅嘅名,浓浓秋天嘅气息(虽然现实系中秋己过仲好热🙃店面唔算太大,我谂夜晚时分应该都系主力做外卖,堂食相对唔洗等位餐牌就两页,款式唔算多,选择困难症嘅人应该都好易拣到食咩😛 今晚唔想食太多辣,就order咗份秘制手撕鸭便当,凉菜就拣咗麻辣莲藕片😋便当嚟到,排得好整齐,除咗上边拣好嘅嘢食,仲有沙律菜同流心蛋,鸭肉表面系肥而不腻嘅皮,一掀开有满满嘅鸭肉丝系底,啱哂我呢啲唔钟意Lun 骨嘅人🙈 食落口都好入味,而且鸭肉唔鞋口,平时唔钟意食饭嘅我都配住鸭肉食哂成个便当🍱凉菜系令人惊喜嘅部份,本身觉得都只系配菜,但佢嘅麻辣系令你以为佢先系主角,同出边比,佢麻多过辣,但又唔系单调嘅辣味,食得出有层次仲带少少甘味,一问之下,原来系老板亲手炒出嚟,唔系来货,唔怪之得咁特别啦老板仲话迟啲会有一樽樽麻辣酱卖,呢个酱买返屋企整拌面同手撕鸡应该超正🤤🤤最后我仲加多咗个甜品叫桂花蜜梨,原来系用杞子桂花蜜浸住水晶梨,绝对系老板一早准备好嘅,唔系or
最后我仲加多咗个甜品叫桂花蜜梨,原来系用杞子桂花蜜浸住水晶梨,绝对系老板一早准备好嘅,唔系order先做,因为每一啖梨肉都充满住桂花蜜汁,食完就冲散哂口入边嘅各种味道,大满足🥳
无谂过工厦入边都隐藏咗间咁有心嘅小店,听老板同隔离枱吹水,用嘅原料全部都系亲自采购,鸡都系用靓鸡,下次再嚟要试佢个口水鸡先得😆