2022-01-11
终于嚟到全香港最难订嘅High tea,一进入餐厅就已经感觉好有气派,楼底极高,空间非常宽躺,枱与枱之间相隔好远,而櫈系高背基本上见唔到另一枱人。环境一定系满分,但食物质素小编只能畀平均高少少,主要系创意欠奉少了惊喜,令整体失色,小编未必会再嚟。📌三文治首先嚟𠮶咸点,系四款味道嘅三文治,分别系黑松露碎蛋、忌廉芝士鸡肉、鱼子酱烟三文鱼同牛油果龙虾沙律,每款不同颜色令卖相非常吸引,味道都系一般人都会喜欢,加上三文治细细件份量唔大,食完唔会觉得饱,反而系令人觉得对之后嘅甜点有期待。📌甜点架跟住嚟个两层甜点架,有四款每样两件,上层系红桑子泡芙同朱古力三文治,下层系柠檬挞同Tiramisu,每件都精致好味,有甜有酸有浓味。📌松饼松饼好似喺High tea嘅指定动作,喜欢的话可以无限添加,有两款,牛油原味同提子干味,当然配上必定嘅clotted cream,仲有金橘果酱同士多啤梨果酱,小编特别喜欢金橘果酱,味道非常清新可口。📌甜点车有拿破仑、马卡龙、芝士蛋糕、榛子挞同金橘挞,款式系多,但小编觉得普通咗啲,卖相亦唔够吸引,真的要花多点心思创造一些新款式带嚟一啲惊喜。📌朱古力甜点车最后系朱古力甜点车,
📌三文治
📌甜点架
📌松饼
📌甜点车
📌朱古力甜点车
最后系朱古力甜点车,都系同之前一样冇乜惊喜,黑森林蛋糕味道ok,但真系普通咗啲,喺咁有格调嘅餐厅食黑森林蛋糕真系有点唔识讲,两款朱古力饼确实香脆,士多啤梨亦好甜,反而件蛋糕硬咗啲。