2013-04-30
近日朋友圈讲起一寿司在铜锣湾广场开左以放题形式营业,名为一寿司料理,上网睇左价钱又唔贵所以都要去试一试先!可以 book 位之余又冇限时段,只系有两小时的时限,咁又真系弹性好多,想约朋友几点都得。虽然唔系 weekend 去但门口都有好多人等紧位,订左枱都要排队等攞枱同带你入去,好似真系好旺咁㖞……入面其实都几大,分左两边,但都座无虚席,见到枱枱都放得满满的刺身及其他食物,我哋都急不及待地要点嘢食,成场个气氛好热闹,有个位我觉得好好笑就系佢放左好多个气水柜出黎,好似7-11买嘢饮咁,原来系自助饮品柜,连茶水都系自助,重有个 Yogurt bar 都好吸引,自已转雪糕又有啲去左游乐场玩咁,好想出去玩吓! 点菜方面都系用纸仔落单,一坐落好快就黎左个刺身并盘,不太多的份量就正好比我哋试一试啲刺身质素,食落都好新鲜肥美,厚薄切得啱啱好,我个人最欣赏就系个油金鱼同埋白玉豚,肉质鲜嫩弹牙的油金鱼真系我的至爱,甜美又醇厚的鱼香带住丝丝质感及冻冻哋的温度放入口中,真系食到停唔到!另外一个重点 order 就系白肉豚,唔系间间放题都有的白肉豚比起传统吞拿鱼响肉质上比较结实啲,味道亦较清一啲,加上佢雪白的
虽然唔系 weekend 去但门口都有好多人等紧位,订左枱都要排队等攞枱同带你入去,好似真系好旺咁㖞……入面其实都几大,分左两边,但都座无虚席,见到枱枱都放得满满的刺身及其他食物,我哋都急不及待地要点嘢食,成场个气氛好热闹,有个位我觉得好好笑就系佢放左好多个气水柜出黎,好似7-11买嘢饮咁,原来系自助饮品柜,连茶水都系自助,重有个 Yogurt bar 都好吸引,自已转雪糕又有啲去左游乐场玩咁,好想出去玩吓! 点菜方面都系用纸仔落单,一坐落好快就黎左个 刺身并盘,不太多的份量就正好比我哋试一试啲刺身质素,食落都好新鲜肥美,厚薄切得啱啱好,我个人最欣赏就系个油金鱼同埋白玉豚,肉质鲜嫩弹牙的油金鱼真系我的至爱,甜美又醇厚的鱼香带住丝丝质感及冻冻哋的温度放入口中,真系食到停唔到!另外一个重点 order 就系白肉豚,唔系间间放题都有的白肉豚比起传统吞拿鱼响肉质上比较结实啲,味道亦较清一啲,加上佢雪白的外表真系好靓好想食。顺道一提系我哋 order 的每盘刺身都砌得好靓同埋有不同的颜色衬托,在观感上亦令大家睇落都开心,就好似每次黎的时候都会期待一下会砌成点样呢?嘻嘻! 食完 刺身就要点番啲清清哋沙律中和下,手造豆腐沙律同芦荟蟹籽沙律都系不二之选,枝豆、螺肉、中华沙律、带子裙边同芝麻八爪鱼又系放题必叫,其他的唔洗多讲都系𠮶啲味道,但个手造豆腐沙律啲豆腐入口有好浓郁的豆味散发出黎,加埋个日式芝麻酱同野菜就真系好 green! 呢个亦系必食之选!
寿司我哋都点左一啲,但就想不到同平时去一寿司食的水准一样,一啲都唔系求其整出黎,唯一不同的就系旧饭好似细啲,咁就正合我哋喇,可以食多几件,所以都忍唔住要再 order 一次卷物添! 差啲忘记左个烧物添,基本上全部都几好味,店员拎黎时都系好热辣辣的,完全没有一早烧好等你 order 的感觉,真正感觉到系即叫即烧,当中尤以盐烧鸡软骨、牛舌、秋刀鱼及烧菠萝我最喜爱,全部烧物的火喉啱啱好,咬落重有肉汁的 juicy 感觉,不太咸不太淡,盐的份量调得啱啱好,秋刀鱼的肉质一啲都唔硬又唔腥,基本上我哋都无需要用伴上的柠檬。加上个烧菠萝好香好甜又多汁,又一中和烧物的热气及油腻,再加上个 Yogurt 同一杯乌龙茶作为今晚的结尾。 下次可以再约多啲人一齐黎,咁就可以食多款啲食物!