日前经过见到门口个 banner,闲日8:30入座,埋单$185,好抵食㖞,约埋个朋友去试试佢先。先叫几笼点心,出到嚟热辣辣,应该都系即叫即蒸,正常茶楼点心咁,都算唔错。我哋先食鸡煲,再打边炉。啲鸡大大件又厚肉,弹口冇雪味。两个人狂风扫落叶转眼间已经食咗大半,有啲饱饱地添,即刻剔火锅料。选择都唔算少,牛有五种部位,其他大致上都齐,并唔系啲人讲到咁少。食物质素唔错,样样都好新鲜。可惜真系食鸡煲食得太饱,试唔晒啲火锅料。但已试嘅之中有几样值得一提,脆鲩片居然系厚切,口感一流。和牛粒都好食,有咬口而且肉味浓。点心方面就以「流沙擂沙球」最出色,外面洒上芝麻,骤眼睇似煎堆仔,食落完全系两回事。其实佢系类似炸汤丸,入口松化,唔似煎堆硬掘掘,而且唔黐牙。馅料系芝麻捞咸蛋黄营造流沙效果,非常之甘香,真系未食过咁好食嘅甜点。食到饱晒,仲剩番最后一件红枣糕。我哋从来唔嘥嘢,我朋友正想食埋佢之际,有个乡音阿姐走嚟执枱,将个煲同所有碗碟筷子执走晒,问都唔问,搞到我朋友要用牙签笃嚟食。都算,佢仲闹我哋阻住佢,又话我哋挂住倾偈。望吓个表,10:53,都未够11点,未够钟打咭啫。点解呢度啲伙记可以恶到咁,食饭倾偈都

食到饱晒,仲剩番最后一件红枣糕。我哋从来唔嘥嘢,我朋友正想食埋佢之际,有个乡音阿姐走嚟执枱,将个煲同所有碗碟筷子执走晒,问都唔问,搞到我朋友要用牙签笃嚟食。都算,佢仲闹我哋阻住佢,又话我哋挂住倾偈。望吓个表,10:53,都未够11点,未够钟打咭啫。点解呢度啲伙记可以恶到咁,食饭倾偈都要问过你?而且隔篱枱有两个客仲渌紧嘢,成枱碗碟都系咁,又唔见佢去闹𠮶枱客?佢哋熟客就额外开恩,我哋生客就好恰啲?个事头婆模样嘅女人又唔介入,由个伙记系咁闹客都得,嘢食几好都冇用,我哋发誓唔会再帮衬。

2023-03-16