2022-09-18 1512 浏览
今晚朋友带咗我去深水埗一间佢推介嘅餐厅食饭,冇咩事前了解之下,就行入左呢间门口睇落有啲似酒吧嘅地方。门口旁就已经系有一排Beer tap嘅吧枱,见有啲cocktail 同手工啤选择,咁就顺便试试啲野饮。先叫咗一杯有酒嘅Old Fashioned,同埋冇酒嘅What a Peach!,前者酒劲足,香气带点橙及朱古力,啱晒夜晚慢慢dap;后者就果香突出,桃味、提子味都好吸引。野食方面俾咗朋友发办,叫咗个晚市二人套餐,有头汤主粉甜5个course。朋友话「上次试过架喇,呢度啲嘢好食架!」所以我都冇谂住俾意见拣菜式,由得朋友主导整个饭局,我只专心体验。当晚唔算太多客人,所以落单后野食都有效率,陆续上枱。头盘沙律系烟三文鱼无花果沙律,入面仲加左青瓜粒、车厘茄,醋汁感觉清爽,汁量亦刚刚好唔会太多,开胃得嚟,新鲜无花果肉嘅清甜,令人想继续食多两啖。餐汤今日系甘笋汤,饮落creamy,甘笋味都几浓,feel到摆咗好多料落去煲。主菜拣左香烤法国春鸡,由于多年前读U时要入厨房嘅经历,系我平时出街食饭唔会点嘅菜式,但相信呢位识饮识食嘅朋友,所以都即管一试。点知一试之下,真系有惊喜。鸡肉烤得刚刚好唔会干,有淡

主菜拣左香烤法国春鸡,由于多年前读U时要入厨房嘅经历,系我平时出街食饭唔会点嘅菜式,但相信呢位识饮识食嘅朋友,所以都即管一试。点知一试之下,真系有惊喜。鸡肉烤得刚刚好唔会干,有淡淡柠檬香,
鸡皮都脆口,杂菜同烤薯都juicy,味道足。

Pasta course就拣咗个脆炸鳕鱼西西里番茄酱Risotto,先讲个饭质,煮得Al dente,唔会太多酱汁,厨师水份控制得啱啱好,水准唔错。除左面头两件脆浆炸鱼外,饭入面亦有鱼肉粒,整体感觉有连贯,番茄酱味道都浓郁舒服。

甜品就系厨师精选嘅朱古力蛋糕、Tiramisu配云呢拿雪糕。两款蛋糕口感同味道都有啲相似,云呢拿雪糕下面有啲Crumble增加咬口,食埋份量都好够饱。

食完感觉就系唔好俾佢似酒吧/Cafe嘅门面扼左,其实入面嘅食物质素系几好,值得大家入去发掘一下。
2022-09-10
  • 香烤法国春鸡