2021-02-26
最近呢间东海集团嘅The Story搞平价餐路线,$50-60左右埋单,骤眼睇好似唔错。大家错了,就算已经平过以前,呢啲餐绝对唔值呢个价钱。首先,餐汤按理应该系等候主菜嚟嘅时候奉上,一来令食客感觉减少等候主菜嘅时间,二来培养食客嘅食欲。但最好笑嘅系餐汤竟然嚟迟过主菜,真系贻笑大方。其次关于该餐厅嘅粟米忌廉汤,我仲以为正名系粟米味生粉水忌廉羹。啲粟米忌廉味摆明系罐头汤开出嚟,呢个都不在话下,汤嘅质地好似落咗白胶浆咁,印象分立即大打折扣。仲有马来咖喱饭,味道一般。重点系兜咖喱同餐汤都系用同一款兜装住,份量少得可怜,简直系离谱。该店嘅白汁鸡扒意粉差到难以形容,第一啖食落口仲以为碟意粉唔小心倒泻过落锌盘,之后揾水冲一冲再摆番上碟上菜。仲有啲鸡扒,一样好似揾水洗过咁,完全冇味。唔讲仲以为我食紧营养餐,白汁又淡,鸡扒又似白烚。服务亦唔见得特别好,老实讲 要喺青衣城站得住脚,价钱系一大因素,但系质素同样重要。咁样嘅质素我俾$40都嫌多!