2019-07-24
半年前同个客黎食过饭,食物质素好唔错,一直都好想带朋友黎黎试下,今日终于有时间黎啦我哋点咗左鸳鸯汤底,拣咗冬瓜猪骨瑶柱同埋蕃茄汤底侍应就推介我哋叫海鲜拼盘 ($488),入面包含六种海鲜!见到差唔多枱枱都有,加上有咁多款海鲜,一于叫一个试试佢先!另外仲叫咗手切肥牛、海虾滑、鬼马油条、同埋响铃蕃茄汤底内含唔少嘅牛肉粒,蕃茄味超浓郁,唔食得辣而唔想太清淡嘅好选择冬瓜猪骨瑶柱汤底就最适合用嚟食海鲜,咁就唔怕因为汤底太浓而令海鲜无哂鲜味,锅底都有唔少嘅瑶柱,冬瓜同粟米都好好食,仲有秀珍菇,可以悭返唔洗另外叫蔬菜食之后侍应就送咗海鲜拼盘黎啦,果然系好推介!海鲜望落好新鲜靓仔,一定唔会系雪藏货或者死咗好耐嘅货海鲜拼盘包括有活海鱼、海虾、大蛏子、珍珠蚝、花甲同埋蟹一只真系听落都觉得好丰富特别推介大蛏子!真系好大只,完全无沙,食落爽口鲜甜,同我系流浮山食嘅一样咁正呀!不过就滚佢一分钟左右就够啦,千其唔可以滚太耐会变老活海鱼滚过之后仍然保留到鲜味,啖啖肉完全无骨,对于钟意食鱼但唔识吐骨嘅我黎讲真系劲满意!手切肥牛布满肥美嘅雪花纹,真系未食都流哂口水放入蕃茄锅个边煮,牛肉切得厚薄适中,唔洗十秒就食得。入口
我哋点咗左鸳鸯汤底,拣咗冬瓜猪骨瑶柱同埋蕃茄汤底
另外仲叫咗手切肥牛、海虾滑、鬼马油条、同埋响铃
手切肥牛布满肥美嘅雪花纹,真系未食都流哂口水
放入蕃茄锅个边煮,牛肉切得厚薄适中,唔洗十秒就食得。入口满满牛肉味,油脂甘香爆哂出黎,身为牛魔王嘅我都好满意!
肉质唔似和牛咁入口即溶,口感更加正!
另外海虾滑同鬼马油条都唔系等闲角色
海虾滑入口弹牙,里面啖啖新鲜海虾肉。点解食得出佢系新鲜货? 因为佢唔似其他餐厅咁加入大量调味料去掩饰唔新鲜嘅虾肉
鬼马油条就系以虾滑酿入油炸鬼里面,油炸鬼同响铃一样都系劲索汤汁嘅食物,但建议要比响铃浸得耐少少。
最后以响铃作结尾,响铃呢种食物真系配咩汤底都咁正,呢餐真系大满足!