今日收工同老婆去青衣城换港铁礼卷,可以顺便用埋换左张礼卷后烦恼紧食乜,睇下港铁app有边间食肆可以用,发现乐天皇朝有得用我第一次食乐天皇朝系利舞台店,店内装潢及高质上海菜令我一试就将另一档都唔错嘅上海菜金满庭抛诸脑后第二次番卓旺角雅兰店,服务态度及各种食物上嘅失手一度令我将佢打入冷官第三次番卓东荟城店,又再一次令我对佢重拾信心到呢次番卓青衣城店呢...原味小笼包:乐天皇朝为人津津乐道嘅招牌乃其七色小笼包,但食过都知最好食一定系原味。并唔似坊间一般都系用纸垫底,呢到用布垫底比较易夹起。皮相当簿但夹起唔会烂(小心地夹),包内汤汁够多,肉馅松软鲜味,整体质素甚高鲜虾猪肉抄手拌面:拉面渌得相当好无话淋晒而且干身,鲜虾咬落爽弹但所有鲜味都被碗底面汁盖过,面汁麻辣浓味而且好油,捞落面到食头几啖都仲觉得几惹味嘅,但食到最后就会觉得好咸好油腻,只能勉强食晒酸辣汤面:酸辣汤味颇酸带微辣,辣味一闪即誓非常得意,面身较拌面淋,连配菜食系相当唔错上海外婆红烧肉:上海菜浓油赤酱嘅佼佼者,切到四四方方大小均一色泽红润卖相相当靓仔,猪腩肥瘦梅花间竹,肥膏入口即溶,瘦肉咬落仍有其质感无话散晒,此菜热辣辣上枱即食最为滋
今日收工同老婆去青衣城换港铁礼卷,可以顺便用埋
第三次番卓东荟城店,又再一次令我对佢重拾信心
到呢次番卓青衣城店呢...

上海外婆红烧肉:上海菜浓油赤酱嘅佼佼者,切到四四方方大小均一色泽红润卖相相当靓仔,猪腩肥瘦梅花间竹,肥膏入口即溶,瘦肉咬落仍有其质感无话散晒,此菜热辣辣上枱即食最为滋味

食完埋单嘅时候我拎张港铁礼卷出黎兑换,收钱阿姐竟然同我讲平时收钱𠮶位员工请左假,佢只系替工唔识揿机用张礼卷
叫个唔知经理定captian埋黎都话得𠮶个员工先识用...无言了

港铁礼卷都唔系第一日出,究竟系净系𠮶位员工识用定系你地根本唔想收? (因为唔系间间铺头都收)
我日后会去同港铁反映
原味小笼包