2020-06-09
今日同爱好中菜嘅亲戚去康怡购物,随意入左一间望落干净企理嘅中菜厅,估唔到食物同埋服务质素几唔错。欣赏餐厅因为疫情嘅缘故系卡位旁边添置左透明胶膜,加强卫生嘅同时唔会令环境变得局促。青城山杏汁白肺汤 (一位) $62杏仁味突出,饮得出好足料,香浓滋润。猪肺汤工序繁复,贵少少都抵,如果大碗啲就更满足!胡麻鲜淮山 $52新鲜淮山系近年新兴嘅食材,屋企通常用来煲汤,听闻好养生。冰镇过嘅淮山粒粒爽脆,系解腻嘅冷盘,配搭芝麻酱感觉似日式前菜。蒜片牛仔粒 $88份量唔算少,肉粒有肉汁唔会过熟。椒盐九肚鱼 $72炸得唔错,件件大小均称,粉浆唔会过厚而且唔算太油,外面脆卜卜内里保持软嫩。微微嘅辣特别惹味,向来比较抗拒炸物嘅我都食左好多件!如果下面垫底嘅米粉都系即炸就更好。烤北京填鸭 (半只) $238留意到厨师片走左部分脂肪层,唔知系咪因为咁嘅缘故烤鸭本身出奇地肥而不腻,加上桂花糖浆整体更加fresh。随鸭附送嘅饼皮薄身得黎唔会穿,正!桂花冰粉 $28口感似之系台湾食嘅爱玉,滑身爽口。冰冰凉凉,配搭甜度得宜嘅桂花蜜,绝对系夏天嘅消暑恩物!有选择困难症嘅朋友可以叫套餐,价钱仲实惠啲之余仲一样有得食北京填鸭添
青城山杏汁白肺汤 (一位) $62
胡麻鲜淮山 $52
蒜片牛仔粒 $88
份量唔算少,肉粒有肉汁唔会过熟。
椒盐九肚鱼 $72
烤北京填鸭 (半只) $238
桂花冰粉 $28
有选择困难症嘅朋友可以叫套餐,价钱仲实惠啲之余仲一样有得食北京填鸭添!