2024-09-10
之前同另一半系社交平台见到系皇家太平洋酒店既堤岸推岀左个$358/位既半自助晚餐,包salad bar同desert任食同一个main dish, 如果想free flow饮下佢d house wine就可以加多$138/位,我地见价几抵就胆粗粗试下佢~入到去餐厅环境都好decent整洁,员工服务态度都ok既。salad bar既款式就唔算话好多,但每款味道都几唔错,特别系佢个海鲜莴笋沙律,蟹籽蟹柳青瓜沙律同鸭胸,我地接连都攞左几转,因为都真系几好食🤣 除左沙律之外,佢都有个海鲜忌廉汤,但呢个就好麻麻,冇乜海鲜料,味道亦冇话好浓郁,我地饮左一半都放弃左了~到main course, 我地一个一叫左牛扒一个叫左羊架。个羊架煮得好岀色,真系煮到5成熟,符合我既要求,肉质细嫩多汁,唯一美中不足系我觉得唔够羊臊味😌 但另外件牛扒就认真麻麻,我地同样叫5成熟,但佢就煮到7-8成,有d位直情韧到𡁻唔到,加上佢件牛本身调料调得重左,劲咸,我地真系完全食唔到,所以无奈地退货叫佢煮过过,点知第二次黎都一样系同样质素,我地食左半块就又放弃左。特别一提系呢件牛扒系要额外加多$60,想试既朋友可以悭番呢$60
到main course, 我地一个一叫左牛扒一个叫左羊架。个羊架煮得好岀色,真系煮到5成熟,符合我既要求,肉质细嫩多汁,唯一美中不足系我觉得唔够羊臊味😌 但另外件牛扒就认真麻麻,我地同样叫5成熟,但佢就煮到7-8成,有d位直情韧到𡁻唔到,加上佢件牛本身调料调得重左,劲咸,我地真系完全食唔到,所以无奈地退货叫佢煮过过,点知第二次黎都一样系同样质素,我地食左半块就又放弃左。特别一提系呢件牛扒系要额外加多$60,想试既朋友可以悭番呢$60嘞🙈
最后甜品方面,佢有haagen dazs雪糕任食,仲有我最爱既cookies and cream味,呢个位加分👍🏻👍🏻 佢仲有几款小cake既,但味道就不过不失啦,特别一提系佢个面包布甸,整得好软糯,又唔会话好甜,呢个我都岀去攞左两次🤣最后就系佢个杨枝甘露,本人就觉得佢落得太重椰奶,抢左个芒果味,有点失色🙈
最后我地两个人埋单$776, 人均大约$390,系酒店食semi-buffet黎讲都算平,值得一试