2024-01-04
入座时人唔算多,落单叫左一个牛肉乌冬,一个海鲜乌冬同一杯梳打。等左阵大约13:02牛肉乌冬就到左,一路食嘅时候,亦多左3 枱入座。到我食完,另一个乌冬以及梳打仍未到。过左阵,我地向著白衫嘅侍应查询,侍应话人多,所以要等耐啲。然后大约13:15,一位短发著黑衫嘅女服务员问「系咪黎哂野啦?」语气态度似系想赶我地走,所以我地向佢提出仍有食物饮品未到。再过一阵,约13:20,同样嘅海鲜乌冬送到另有一枱迟黎嘅客人枱上,大约13:24我就向短发女服务员查询,佢以唔礼貌嘅态度同我讲「出单机坏左气张单冇左呀嘛!」我指出隔离枱比我迟黎,佢就唔耐烦地指出「人地同你唔同呀嘛!」明明隔离枱一样食海鲜乌冬、一样有男有女,唔同嘅系佢地有4人,我地两个,佢地系大陆人,我地系本地人,究竟短发女服务员指嘅唔同系咩?所以我就向当时餐厅经理J 查询,但J 多次回避,亦选择系同我有眼神接触后于人流不多的时段躲系某张没有客人的枱后,直至我再次向佢挥手佢先纾尊降贵来招呼我。我向佢查询咩为之「我同人地唔同」,J声称唔好再为呢件事讲落去,另外亦声称,由于出单机问题,所以就算我早黎,但我张单出唔到,变左要再排过,要排系迟黎嘅人后面。纵
所以我就向当时餐厅经理J 查询,但J 多次回避,亦选择系同我有眼神接触后于人流不多的时段躲系某张没有客人的枱后,直至我再次向佢挥手佢先纾尊降贵来招呼我。我向佢查询咩为之「我同人地唔同」,J声称唔好再为呢件事讲落去,另外亦声称,由于出单机问题,所以就算我早黎,但我张单出唔到,变左要再排过,要排系迟黎嘅人后面。纵使我已经追过问过,而餐厅方面亦知道我等左好耐,但亦唔会有人为我跟进,我只可以等,再由头排过系迟黎嘅人后面。
而短发女服务员,由始至终只有用极差态度对待我地,一句唔好意思都冇讲过。
呢间以不知名原因为客人分阶级嘅餐厅,仲要自己餐厅出问题,亦理所当然要客人承受佢地嘅错嘅餐厅,我第一次遇到,亦唔会再帮衬。