2022-09-09
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡何兰正主打fushion菜~ 有好多意想不到会咁夹嘅combination 而且定期会转menu .ᐟ.ᐟ今次系2访何兰正~ 建议大家预早book位📱同book第一轮18:30 .ᐟ.ᐟ当日8:15到餐厅有几款热门菜式已经卖晒了 .ᐟ.ᐟ 2访觉得招牌叉烧饭冇第一次咁惊艳 但都好好食🤌🏻🤤 ⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 24小时慢煮伊比利亚叉烧配温泉蛋|红洋葱渍|香喷喷香葱猪油捞饭 $188 (4.2/5)呢个绝对系何兰正嘅必食之选.ᐟ.ᐟ半肥瘦叉烧嘅肉质嫩滑🐖 有少少㶶边 散发淡淡玫瑰露嘅香味🥀 很不错.ᐟ.ᐟ但叉烧冇我第一次食嘅时候咁软淋>< 而温泉蛋捞埋酱油饭🍚令珍珠米更顺滑更易入口~斋食个饭已经好满足 仲有啲红洋葱渍 可以解腻.ᐟ.ᐟ👍🏻⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊷⊶•͈౿•͈ 先炆后煎澳洲和牛脸配浓香沙嗲汁|樱花虾炒苦瓜片及煎肠粉$188 (3.8/5)去到嘅时候太晏冇晒想食嘅钻石蚬🥲所以拣咗呢款~ 因为从来冇喺其他餐厅见过呢个combination .ᐟ.ᐟ 和牛脸好香牛味而且十分软淋🥩 肠粉外层
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊷⊶
去到嘅时候太晏冇晒想食嘅钻石蚬🥲所以拣咗呢款~ 因为从来冇喺其他餐厅见过呢个combination .ᐟ.ᐟ 和牛脸好香牛味而且十分软淋🥩 肠粉外层煎得好香脆~配埋樱花虾好香口.ᐟ.ᐟ和牛脸有三大嚿 食得多都会有少少腻🤏🏻🥹建议同多几位朋友开心些牙.ᐟ.ᐟ
⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶ ⊷⊶
•͈౿•͈ 沙姜风味脆香鸡翼 $88 (4.5/5)
鸡翼上枱热辣辣🐣而且超级香沙姜味.ᐟ.ᐟ因为鸡翼已经切成单骨所以好方便入口~ 鸡翼外层炸得脆卜卜😋入边啲肉仍然保持到嫩滑有肉汁💦 虽然佢系单骨鸡翼但都唔细只 十分推介.ᐟ.ᐟ
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
•͈౿•͈ 台湾金钻凤梨姜茉莉 $58 (4.5/5)
今次去何兰正有冇试到佢哋嘅啤酒嘞~ 反而呢杯凤梨茉莉有惊喜.ᐟ.ᐟ😍 甜度适中 酸酸咪咪好解渴🍍因为餐厅嘅食物都比较重口味~所以呢杯嘢饮就十分解腻 唯一要挑剔但系有啲细杯😭最后叫咗两杯先够饮.ᐟ.ᐟ
⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
📍 何兰正 (中环)
中环云咸街29号东方有色大厦2楼