2022-05-04 294 浏览
尖沙咀山林道原来都不乏有格调嘅西餐厅系因为某一间餐厅book唔到位乱打乱撞先会上左黎依度 搭䢂上到一楼 门面都系平平无奇直至推门入去 左手边系一排长吧台 里面仲有一个好大好古色古香既木酒桶再望右边就系依排落地大玻璃 深深吸引住可惜当时4张台都坐满左店员唯有安排我地坐喺卡位我地当时可以话系死心不息 不停𥄫住有无台走点知真系被我地成功坐到 好开心炭烧双层黑安格斯牛肉芝士汉堡 $168上到台 份量唔少 以为系圆形嘅汉堡包 点知系热狗包 店员仲好细心帮我地切开 因为问左我地系咪share 食 牛肉好juice又唔会烧到干真真 double 牛肉啱哂食肉兽 薯条一啲都唔少 条条都炸到金黄色 脆卜卜 蘸另外沙律配个款芝士汁仲好食风干肠小虾鸡蛋沙律配芝士汁 $198好特别未见过沙律会放系木盘上 衬埋窗外椰林树影又有一番风味 好似系乡村食紧新鲜摘既菜Irish Coffee $78爱尔兰咖啡始于1943 年,故事系由一架泛美航空公司飞往纽约的飞机,因天气恶劣而折返回港口,当时担任厨师兼调酒师Joe Sheridan为让他们身体暖和,他灵机一触冲泡了浓浓的黑咖啡再加入当地的爱尔兰威士忌与方糖,并在每杯面
尖沙咀山林道原来都不乏有格调嘅西餐厅

点知真系被我地成功坐到 好开心

炭烧双层黑安格斯牛肉芝士汉堡 $168

风干肠小虾鸡蛋沙律配芝士汁 $198

Irish Coffee $78

爱尔兰咖啡始于1943 年,故事系由一架泛美航空公司飞往纽约的飞机,因天气恶劣而折返回港口,当时担任厨师调酒师Joe Sheridan为让他们身体暖和,他灵机一触冲泡了浓浓的黑咖啡再加入当地的爱尔兰威士忌与方糖,并在每杯面层加上新鲜的鲜奶油

依杯入口会先饮到冻冰冰嘅cream,跟住第二层就系带有甜味的热咖啡酒 今日气温都有啲凉 饮完的确暖在心

题外话 1/25 系国际爱尔兰咖啡日 我认为系要纪念佢调左依杯咁出色既爱尔兰咖啡 同温暖左人既心
2021-01-11
  • Irish coffee
  • Double-Grilled Cheese burger