2011-01-30
28-1-2011收工与「下场」之间时间不少, dinner 唔想又食茶记了, 今次试试呢间小店, 难得一直抗拒港式西餐的朋友无异议. 叫了一人一 set dinner, 跟汤 + 沙律及餐, 另加一份 creme brulee share 食; 期望其实不高, 不过食完仍然有失望的感觉, 真系 :-蕃茄忌廉汤: 饮得出茄膏的味道, 微酸, 不过都酸得几「鬼祟」, 亦几咸, 质地糊糊哋, 亦几有「一旧旧粉」的感觉, 好快就放弃了; 餐包涂了牛油喺中间, 但个包本身冻冻的, 牛油唔溶, 质地亦实实的, 唔好食.吞拿鱼长通粉沙律: 卖相味道都 "homemade" 得很, 沙律酱唔会太「水」, 拌得匀, 配上碎湿湿罐头吞拿鱼, 难食极有限的.主食叫了招牌红酒烩牛尾, 跟意粉: spaghetti 系「白烚」, 典型港式的腍 bad bad 及无味, 意料之内; 牛尾煮得腍, 亦几入味, 不过酱汁只觉轻微酸味及好咸, 其实唔系咁好食; 蔬菜就有红萝卜, button mushroom 及洋葱, 不过红萝卜硬硬的又无味, button mushroom 又系无味, 洋葱则又苦又老/
主食叫了招牌红酒烩牛尾, 跟意粉: spaghetti 系「白烚」, 典型港式的腍 bad bad 及无味, 意料之内; 牛尾煮得腍, 亦几入味, 不过酱汁只觉轻微酸味及好咸, 其实唔系咁好食; 蔬菜就有红萝卜, button mushroom 及洋葱, 不过红萝卜硬硬的又无味, button mushroom 又系无味, 洋葱则又苦又老/硬, 几难食. 好挂住以前谭臣道𠮶间港式西餐厅的同类出品 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1989583), 可惜佢已关门大吉啦.
朋友食烧鸭胸: 试了少少鸭胸系几嚡几干, 味道带点「臊」, 有点港式「烧鸭」feel 酱汁唔知系乜, 朋友就话系「芒果」味 唔知又同「烧鸭」夹唔夹0架呢.
咸食唔得, creme brulee 反而比想像中好, 面头焦糖厚薄 ok, 食落则有点「韧」及劲黐牙, 不过下面的 custard 几滑, vanilla 味亦叫「有」, 都收货了.
见食物咁港式, 餐饮就叫了热奶茶, 但原来奶茶又唔系港式, 奉上的热奶又疑似 skim milk, 有点哭笑不得...
除了店员们几友善的服务态度以外, 整体印象近乎「呜呼哀哉」, 每人近 $120 我觉得完全唔抵食. 港式西餐嚟讲交加里𠮶间 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2041756) 绝对好食得多, 呢间唔会再来了.