2018-06-24 542 浏览
感觉一个人去这间餐厅是不受欢迎的,是会被歧视的,可能是细单生意吧!可能是一个人霸佢成张枱吧!我去过两次,都是一个人去。第一次,是开张冇耐,一个闲日的下午茶时间,餐厅其实都冇乜客,我是旦拣咗个位坐。我食咗个西多士觉得味道ok嘅。食完西多士,饮紧个餐饮时,就俾老细(我估系老细,因为全场得佢一个系寸寸嘅态度,其他伙记都 ok 嘅)叫我转位,我问点解,佢就话有一行8人要坐,要将我坐紧嘅枱同隔离d枱拼埋变大枱㖞,我环视四周,间餐厅9成枱都系吉枱,点解一定要拼我张枱?佢个态度系我非让不可咁,咁我唯有让啦。其实就算我得一个人都好,都唔影响佢做生意呀,因为当时根本就冇客。觉得佢呢个举动纯粹为赶走我呢个细客仔。第二次去,系星期日嘅早餐时段,呢次我醒呀,我主动同另一个陌生人搭枱。但就见到隔离枱个老伯伯俾人调走,佢完本已经系同人一家三口搭枱,点知一家三口食完走咗得返佢一个。接住就有另外一家四口入嚟,个老伯伯就俾老细调走让俾一家四口喇。果一家四口包括一个坐轮椅嘅婆婆,佢地都劲同伯伯讲唔好意思。坐定咗,听到一家四口倾计,佢地话其实最近门口有一张枱,果张枱对佢地嚟讲最方便(因为有轮椅),而当时只是一个等外卖的客坐

果一家四口包括一个坐轮椅嘅婆婆,佢地都劲同伯伯讲唔好意思。

坐定咗,听到一家四口倾计,佢地话其实最近门口有一张枱,果张枱对佢地嚟讲最方便(因为有轮椅),而当时只是一个等外卖的客坐响度,但唔明点解老细要安排佢地坐呢张枱搞到要老伯伯坐第二度。

梗系啦,外卖客,外卖到就会走,老伯伯食得慢阻佢翻枱做多转呀嘛。