2015-06-23
6点放工后约左朋友食饭,但天气热,我地两个都无乜胃口,于是朋友提议去食串烧,食少少跟住饮啤酒。Good idea!于是我地就去左呢间”干杯”。听讲呢间野个concept同店名都系抄台湾同名集团,后来仲俾人告,不过事实系点都无乜所谓,啲野好食就得啦。特登早啲黎系因为知道佢入夜会好多人,我地到步时都仲系得一枱客。Btw,唔知点解入口度门要好大力先推得开…。我地点左两份生啤酒,牛脷,蛏子皇,台湾肠,烧鳝,猪颈肉同埋荔枝烟肉卷。讲番装修,干杯俾人感觉好似日本居酒屋…应该话台湾系抄日本居酒屋,而佢系跟足台湾去做。基本上系舒服的,店员又ok有礼。由于枱面细,所以佢地收野收得好快,如果唔系可能无位放食物。野食方面,啤酒够冻无问题。蛏子皇好新鲜,不过落太多盐喇,抢晒啲鲜味。如果落少啲盐就好完美。牛脷唔掂,又硬又咸。烧鳝就一流,烧既程度同埋调味都系妙绝。咬落去表面脆里面稔。猪颈肉同埋荔枝烟肉卷都好好食。前者略咸。台湾肠就唔得唔影相,不过都系买番黎烧,无乜野好讲,味道系好的。拟似老细的人中途问我地啲野好唔好食,我地都同佢地反映左食物太咸的问题。我地都明白人地要靠酒水去赚钱,而野食咸啲可以令到客人叫多啲野饮
我地都明白人地要靠酒水去赚钱,而野食咸啲可以令到客人叫多啲野饮,不过咸得滞就过份左。
埋单$440左右,以总共6串野2杯啤酒黎讲真系几贵,有人请时咪黎食啰 XD
仲有,食到7点已经好鬼嘈…