2016-01-04 800 浏览
味道OK,但员工服务态度极恶劣、机械式工作,一定唔使旨意我再嚟!话说平时甚少入元朗,咁啱呢日要入去,就预先上网揾吓元朗有乜食,见到呢间好多好评,就决定打电话去订枱。打电话去佢问几号几位,我答佢26号2个人。佢答:「3位呀?」咁我以为佢听错就话「唔系呀2个」佢又唔应我我又讲多次,之后先发现佢原来唔系同紧我讲嘢,因为听到佢讲:「等等先我听埋个电话。」呢吓已经愕咗然,明明就系你问我日子人数,我即刻答你你转头竟然唔系听紧电话又唔同我讲声先……呢单嘢其实我原本都得啖笑,因为谂住香港地做生意系咁上下服务质素,而且最尾都订好咗,咁就算。但去到现场食完先知原来呢单嘢系恶梦嘅开始!我订咗7点,佢话要8点半交枱,我话无问题。当日18:05。早咗到,6点松啲就到咗,去到我同朋友话2个,有个中年女人问我哋有无订枱,我话原本订咗7点但早咗到,我见佢哋全间舖得2个人啱啱坐低咗食嘢,谂住应该都可以俾我哋坐挂。佢话:「咁你7点半交枱啦!」我朋友话:「咦?之前又话8点半嘅?」佢睇咗本簿一睇,就话:「算啦!」之后劲不屑嘅态度,望都唔望我哋,指我哋埋去一张枱坐低。老实讲,一个正常人食个饭其实你食得几慢都好,30分钟都应该食
墨鱼饼
泰式凤爪
班兰咖喱鸡配烤饼

我订咗7点,佢话要8点半交枱,我话无问题。

老实讲,一个正常人食个饭其实你食得几慢都好,30分钟都应该食完食晒,但我订到枱即系你19:00-20:30已经留咗张枱俾我哋,咁系咪而家我哋早到咗,就要我哋提早离开,等你19:30-20:30呢短短一个钟留返一个walk-in客,叫碟炒粉食完走人?难道我贪你张櫈好坐要专登坐多一个钟?而事实观察,我哋坐到19:35先埋单,佢间店系多咗人,但未至于话爆到要等位,应该系话我无见到出面有人等,而我哋隔离张枱都一直系空嘅。

18:15我哋叫嘢食。见到呢个网写推介「生虾」,咁咪问吓佢menu边度有。中年女人(同上)就答我哋话menu无嘅,要唔要?好彩我朋友醒目,问佢几钱,佢话$198,啲虾好大只有4、5只。我哋无叫因为一嚟觉得太贵,二嚟因为我哋都唔钟意大虾刺身,怕有筋。后尾上嚟再睇人哋comment再睇图,好彩无叫,因为睇相见到只系大只过普通虾少少嘅size。

最后我哋叫咗5样嘢:泰式凤爪沙律、煎虾饼、斑兰咖喱鸡、薄饼、白饭。其中薄饼同咖喱鸡系几好食嘅。

18:30嘢食陆续上。中途见到个中女不停以命令式指点啲细嘅去落单、送菜……

18:40我哋啲嘢食到齐亦到食咗一半,就问个中女「我哋仲有个白饭叫咗。」佢答:「嚟紧架啦。」咁于是我哋就无理会。

18:50我哋食晒咁滞,食净少少咖喱鸡,谂住留返啲鸡同咖喱汁嚟捞个白饭食。咁啱有个年轻女侍应嚟收嘢,佢每收一碟都问一句:「仲要唔要?」咁我哋都话唔要净系要留个咖喱,然后同佢讲:「仲差个白饭未到。」佢「喔」咗声收嘢走人。

19:05白饭都仲未到,啲风就越吹越大(因为系露天),真系咖喱汁都冻晒我哋就食风。我哋无催佢哋因为佢间嘢又唔系大,我一直深信系厨房做唔切。我哋两个就各自各玩手机等。
19:20个中年女人走嚟问:「系咪差个白饭?」我朋友已经有啲火答咗佢一句:「系。」之后唔够1分钟个女人就拎咗碗白饭出嚟,乜都无讲放低咗就算,然后我同朋友一食个饭,竟然只系微暖……即系唔系啱啱煮起啦,顶!

19:30听到后面𠮶枱情侣叫咗个串烧之后先发现系辣嘅,就问个中年女人可唔可以转其他因为唔食得辣,个女人即刻答:「唔得,因为已经煮咗!」就走人。

19:35我哋埋单走人,我朋友想签卡,个女人就话要满300蚊先签得。点知返到嚟睇comment见到其他人竟然话个女人够400蚊先签得,咁其实即系连签卡个限额都系海鲜价可以随心意浮动?

我明白做生意紧要,忙得嚟真系唔可以照顾每一个客人,但食饭唔系贴钱买难受啰!两个人食300蚊嘢,但你间舖又唔系抵食夹大件,味道又唔一流,俾我嘅服务态度又系连茶餐厅、大排档都不如嘅时候,我真系睇吓你做得几耐啰!
墨鱼饼
2015-12-26