2015-09-20 351 浏览
之前有光顾IFC的正斗几次,感觉地方舒适,座位与座位之间宽松,侍应醒目,所以对沙田这间新开幕的分店满有期望。用新城市的apps取票,去到刚好有位唔驶等。2个人叫左叉烧包、虾饺、冬菇滑鸡粥、牛筋腩面和裹蒸糭。侍应加茶都算勤快,但那个圆大的热水壶,来回如此窄的地方加水,十分危险,如此热烫的水壶面很易碰到客人。茶是太平茶即是一大个水壶开的,通常用普洱,但这里的不够香浓。食物上得快,叉烧包皮薄馅唔会腻。虾饺皮薄,虾肉算弹牙,但size偏细唔够喉。冬菇滑鸡粥一贯的软绵,鸡肉滑无雪味。牛筋腩面,面质弹牙,但分量太少了,5囗就无晒,牛筋腩入味但未算好淋。裹蒸糭size唔细,馅料亦唔少,唔会有一大旧肥猪肉。食物质素ok,可惜环境太迫同赶,唔适合慢慢叹茶。

食物质素ok,可惜环境太迫同赶,唔适合慢慢叹茶。
冬菇滑鸡粥
裹蒸糭