2018-09-05 2542 浏览
有朋友系外国返黎话好想食中菜又想食好啲,于是简左呢间摆左系wish list好耐既mott32。我地无预先订座,幸好餐厅未full booking,即日打去都仲有位可以订。因为知道佢个片皮鸭同叉烧好出名,我地系订座既时候都有preorder埋。可惜我地订既时候片皮鸭已经售罄,剩返叉烧可以留,与片皮鸭无缘。所以,想食呢两样名物既朋友记得早啲打去订位同preoder。餐厅位于中环渣打银行中心地下楼层,地铁站过条马路已经到,地理位置十分方便易揾。入左栋大厦你就会见到mott32个牌,然后有靓靓既reception姐姐带你搭电梯到餐厅(当时带位的是位西方美女)。入到餐厅里面,所有装修都好华丽,有中西合璧既感觉。一行二人order左五样野黑毛猪叉烧 $295老实说,个叉烧只是不过不失,烧汁香甜,有焦香味亦有少少脆口感觉,但肉质都偏瘦同埋比较硬。可能我对佢个叉烧期望太大,显然令到我有啲失望。小笼包(4只) $95中规中矩,正常小笼包,有汤汁,但皮厚。糖脆柚皮 $105小妹知道呢道系手工菜,唔系道道都有,好惊喜见到呢到有柚皮食。亦都因为未食过柚皮,所以想试下。可惜小妹对于呢个柚皮就不太喜欢,有涩味,

)。

入到餐厅里面,所有装修都好华丽,有中西合璧既感觉。

一行二人order左五样野
黑毛猪叉烧 $295
小笼包(4只) $95
中规中矩,正常小笼包,有汤汁,但皮厚。
糖脆柚皮 $105
小妹知道呢道系手工菜,唔系道道都有,好惊喜见到呢到有柚皮食。亦都因为未食过柚皮,所以想试下。可惜小妹对于呢个柚皮就不太喜欢,有涩味,食左两啖已经放弃。

糖脆柚皮

烟熏黑鳕鱼 $260
全场最好食系呢道菜,有视觉效果同烟熏味之余,鳕鱼炸得够脆身,鱼肉保持嫩滑,酸酸甜甜好开胃。

阿拉斯加蟹肉飞鱼籽炒饭 $230
炒饭干身,都有少许镬气,除左用料较矜贵外,但唔系好食得出蟹肉味,似葱花蛋炒饭。系好味既,不过似住家饭感觉多啲

阿拉斯加蟹肉飞鱼籽炒饭

总结系食物质素中规中矩,不要抱太大期望就可以了。如果斋看食物质素呢个价钱就偏贵,但中环地段加华丽装修同服务都系呢个价位水平啦。想食环境都可以一试既
2018-08-20