2015-09-24
从来无踏入过半岛,除咗地下个洗手间。 一入餐厅,好似唐顿庄园,哈哈, 侍应很细心,真诚,食得好放松舒服。睇住个天由亮变暗. 这里没有大堆头的生蚝,龙虾。 而且一眼望落,都唔系好多食物咁,摆得好含蓄, 但系度食,系食 食物心思 同埋出边都无嘅野。 龙虾做成芒果牛油果沙拉,可以优雅进食。 虾肉仅仅熟,果汁的酸令虾肉更鲜甜,好复杂,相比其他酒店,就咁摆札龙虾出嚟就好单调了。 食鲍鱼仲好过食酒店 自助餐 质素嘅生蚝啦。 又大只又稔。刺身好多款同新鲜,好耐无食过好食的吞拿刺身啦。sushi 又系好好食,卖相精致,最钟意虾沙律。 scallop 略嫌失去鲜甜味了。 蟹脚也很普通。另外每人都有一个蕃茄冻汤, er. 我唔钟意, 好大阵椒味。 Cold cuts 有smoked mussel, 但味道怪怪地。 Serrano ham 都系无咩味咁。 反而 smoked ham. Smoked bacon 好咸香, 鸭肉 ? (真系食到一丝丝肉)酱多士好正。 热食种类好少, 有啲唔系放系有盖食物盘 都唔系几热。 唔知系咪做紧西班牙节主题呢,有seafood paella, 黑豚肉呢啲西班牙菜式。 烧牛同
一入餐厅,好似唐顿庄园,哈哈, 侍应很细心,真诚,食得好放松舒服。 睇住个天由亮变暗.
食鲍鱼仲好过食酒店 自助餐 质素嘅生蚝啦。 又大只又稔。
刺身好多款同新鲜,好耐无食过好食的吞拿刺身啦。
sushi 又系好好食,卖相精致,最钟意虾沙律。 scallop 略嫌失去鲜甜味了。 蟹脚也很普通。 另外每人都有一个蕃茄冻汤, er. 我唔钟意, 好大阵椒味。 Cold cuts 有smoked mussel, 但味道怪怪地。 Serrano ham 都系无咩味咁。 反而 smoked ham. Smoked bacon 好咸香, 鸭肉 ? (真系食到一丝丝肉)酱多士好正。 热食种类好少, 有啲唔系放系有盖食物盘 都唔系几热。 唔知系咪做紧西班牙节主题呢,有seafood paella, 黑豚肉呢啲西班牙菜式。
烧牛同烧羊好食,虽然唔系我钟意的 medium rare. 但唔韧,有肉味,仲准备 Yorkshire pudding. 真系好有心思。 现场仲见到粟米糕, 从来未食过,大厨好有耐性讲解,学到好多野呀。
头先食带子刺身无味,但呢个焗带子超鲜甜。芝士焗龙虾都系,就算芝士味浓郁,虾肉都保持超鲜甜。 贪得意攞咗 芝士 同 rosemary bun. D cheese 好膻呀。 rosemary bun 就咁食好大阵草味, 但两样一齐又中和咗咁。 但我都系唔钟意食。
罗马生菜很嫩很脆, 有很特别的 mango yoghurt dressing. 必试。
几乎都无咩食过热食落肚, 所以饮咗两碗 鸡精汤。 连中汤都咁好饮, 真系好似饮紧精华落肚咁, 好补. 甜品时间, 侍应每人分一个Mango souffle。 芒果汁系你面前加的,所以穿咗个隆, 个芒果汁略甜但都好食。 因为今日我生日,所以我个个 souffle 插咗蜡烛,有块生日牌。 自助 甜品里的必吃是朱古力 macaroon. 第一,我钟意dark choc. 这个朱古力味浓郁,中间厚厚朱古力馅,外加一阵风般的外层。 其他味道的 macaroon 也很出色。
Passion fruit Mousse 和 Pistachio mousse。 前者酸酸甜甜,无药水味,后者浓浓果仁味。
食Churro,因为西班牙主题麻。 Lime sherbet 又系酸酸的,食咗咁多,食呢个消滞。
Raspberry sherbet唔好食,药水味。
Vanilla ice cream , 好劲个阵vanilla 味,唔系几like.
Strawberry ice cream 同lime sherbet 一样咁好食, 两个入面都有果肉。 跟餐饮的玉桂朱古力,好食之余又系心思啊