2023-09-02 149 浏览
Afternoon tea🍰系港女必食,身为正宗港女嘅当然都会食😎。一段时间之前去食过Murray酒店顶层嘅Popinjays,见到Openrice book位有8折,埋单连加一$360左右,比起一般tea都算平。Popinjays个afternoon tea系buffet 形式,个名叫「斑斓鸟羽」下午茶。就咁睇摆食物嘅位,感觉唔多选择,但每样食一件,已经都好饱下。不过老实讲,cakes嘅质素唔系super good,系可以接受,但唔会令你好惊喜。印象比较深刻嘅系清新嘅热情果蛋糕、滑溜充满奶香嘅杂莓果涷同served to table嘅scones,朋友几钟意经丝绒蛋糕。2 scones per person,系traditional scone同maple pecan cake。两个都系满满牛油香,质地唔会好实。仲有少少咸点提供,巴马火腿、涷汤、烟三文鱼同烤牛肉三文治等等,烟三文鱼系当中最好,好有油脂香。除咗scones,每张枱仲有一人一块细细嘅煎鸭肝,油份爆灯,系好味嘅但超级细块😂成个afternoon tea,阿薯最欣赏系环境,布置得几aritistic同relaxing,因为系

成个afternoon tea,阿薯最欣赏系环境,布置得几aritistic同relaxing,因为系平日去又唔多人,唔会好嘈。喺咁靓嘅background 之下,有两个钟食嘢倾计好放松😌。食完仲可以去露台,对住繁华嘅中环景影相📸️或者继续倾计。阿薯觉得有8折值得一试,嚟都系for佢嘅环境,唔好对cakes有太大期望。
用餐时段