2023-11-23 563 浏览
星期五晚去咗食生日饭。今次去咗沙田食pizza 同pasta 🍕🍝提前喺Open Rice 订枱会送一份tiramisu 或意式奶冻。因为我哋7个人,所以要留$100 deposit. 去到餐厅佢哋退番$100 cash俾我。前菜我哋叫咗:✅意大利茄汁肉丸📝呢个普普通通,冇乜特别✅炸鱿鱼圈📝炸得好劲,惊热气唔好食😏✅招牌鸡翼📝辣的,冇乜特别✅炸南瓜芝士米球📝几好味,creamy,里面d芝士系有少少流心,又唔会好浓芝士味👍🏻当然要食啲菜,所以我哋叫咗两份唔同嘅沙律:✅意式蕃茄面包沙律📝份量有啲少,酸酸甜甜嘅味道,几开胃✅鸡胸肉沙律📝菜fresh,不过鸡胸肉唔多主菜我哋就叫咗4款:✅Four Seasons Pizza📝有火腿,蘑菇,黑橄榄。都多料,不过Pizza 底唔脆,个crust就ok,最好食系d黑橄榄✅Meat Lovers Pizza📝有3款肉,但系d肉比较肥,底都系唔脆,麻麻地✅Carbonara (Fettucine)📝Pasta 有4款可以选择,几好。有spaghetti, linguine, fettucine & penne。Carbonara 几creamy, 有配温

前菜我哋叫咗:
✅意大利茄汁肉丸
📝呢个普普通通,冇乜特别
✅炸鱿鱼圈
📝炸得好劲,惊热气唔好食😏
✅招牌鸡翼
📝辣的,冇乜特别
✅炸南瓜芝士米球

当然要食啲菜,所以我哋叫咗两份唔同嘅沙律:
✅意式蕃茄面包沙律
📝份量有啲少,酸酸甜甜嘅味道,几开胃
✅鸡胸肉沙律
📝菜fresh,不过鸡胸肉唔多

主菜我哋就叫咗4款:
✅Four Seasons Pizza
✅Meat Lovers Pizza
📝有3款肉,但系d肉比较肥,底都系唔脆,麻麻地
✅Carbonara (Fettucine)
📝Pasta 有4款可以选择,几好。有spaghetti, linguine, fettucine & penne。Carbonara 几creamy, 有配温泉蛋
✅Chicken Pesto (Penne)
📝个酱汁几好味,唔会太多太浓,可以一试👍🏻
本来想要ribs, 不过未够7pm已经冇😑

呢度d嘢每碟份量唔多,如果一大班人嚟就要order多几样野先够食。D食物味道普普通通,冇乜特别,其他西餐厅都食到。餐厅地方唔大,全间餐厅10张枱都冇。D枱都比较细,如果叫得多嘢食,要快啲食完一碟俾侍应收走只碟先可以放到第二碟。特别系pizza, 我哋7人枱放咗2碟pizzas 已经冇位放其他食物。佢哋都有限用餐时间的,80分钟。食到差唔多时间会有侍应埋嚟问仲有冇野要order,因为就嚟要交枱。所以呢度其实系比较适合2-3个人嚟,如果一大班人gathering就要谂下。
2023-11-17
庆祝纪念