2016-08-08
牛奶猪胃口麻麻哋嘅时候就会想食生菜包,因为钟意佢辣辣得来很开胃, 而且所有嘅泰国餐厅几乎都有椰青饮,所以今晚就来到其中一间常去嘅餐厅,金不换泰国餐厅。 这间餐厅位于荃湾西铁站附近嘅荃湾广场地库𠮶层,一落电梯就见到好大间嘅餐厅这间餐厅行高档嘅泰国菜路线,楼底很高,座位宽敞,泰国餐厅嚟讲坐得都算几舒服坐低唔洗睇menu,叫个椰青解解渴先,打开个过盖来睇,见到咁清的椰汁,未饮都觉得很凉快 ,饮下去一如以往咁清甜 椰青生菜包(猪肉)为什么会喜欢这里的生菜包? 因为它的生菜长期都很新鲜,翠绿,爽甜;肉碎几乎全都是用瘦肉做的,肉碎粒粒分明,但又不会太干,一大啖放入口仍然有食到肉汁嘅感觉, 放一匙筋肉碎于生菜上包起一大啖放入口, 正!!!! 大爱!!! 飞天通菜出街食饭去泰国餐厅,如果有通菜叫都会叫通菜,因为简单嘅炒菜其实家里常常都可以做到, 出街食觉得不太抵食, 但飞天通菜或马拉盏通菜不同 , 风味独特,一来做法较复杂,而材料亦较难买,所以如果餐厅有这道菜式都会很乐意叫,这里的飞天通菜都几辣㗎, 不过辣得来都几爽,菜也不会太油黄咖哩牛腩及蒜蓉包主要肉食选择了黄咖哩牛腩, 配蒜蓉包,
这间餐厅行高档嘅泰国菜路线,楼底很高,座位宽敞,泰国餐厅嚟讲坐得都算几舒服 坐低唔洗睇menu,叫个椰青解解渴先,打开个过盖来睇,见到咁清的椰汁,未饮都觉得很凉快 ,饮下去一如以往咁清甜
椰青
主要肉食选择了黄咖哩牛腩, 配蒜蓉包, 蒜蓉包的面层焗成漂亮的金黄色, 热呼呼的送上台面, 伴随送上黄咖哩牛腩,牛腩煮得好林 , 唔食辣嘅朋友可以放心叫这咖哩, 因为黄咖哩完全唔辣, 有咖哩香 配蒜蓉包食刚刚好