2021-09-04 55 浏览
朋友移民咁就同佢一齐去上环海味街买海味,买完海味就顺便喺上环到食餐farewell dinner, 咁就带咗去呢一间专食蚝嘅地方去食蚝,入到去呢一间蚝吧,其实入面都几有taste及清静, 咁我哋就叫咗以下:咁大家可以睇幅相我哋就叫咗呢个餐牌嘅 oysters:Carlingford: 质感似Gillardeau有点似,肉质爽含海水味。Saldanha Bay:蚝味较淡,肉质软滑, 但我自己就觉得普通,个人钟意重口味。Dooriel: 有D海水味, 蚝边都爽。Roland Lambert: 蚝肉饱满及爽。海水味开始浓。Ostra Regal: 肉质肥美及饱满,口感清且甜, 自己都几钟意呢一款生蚝。Gillardeau: 都唔使讲乜嘢,识食蚝嘅一定系拣呢一只,所以我都唔使写乜嘢,一个字好。我觉得啲蚝都几新鲜,呢样嘢系最重要,而且佢清理啲蚝壳都几干净,唔错!慢煮鸡胸肉:咁呢个鸡胸肉出奇地好食原因就系因为鸡胸作多数都唔系太含有脂肪而且佢个鸡肉亦都唔系 所以几适合我哋呢啲减紧肥嘅朋友另外佢住得出奇地入味所以呢个慢煮鸡胸肉我不得都唔错。卡邦尼意粉: 猪肉、蛋同芝士, 呢个卡邦尼意粉其实都清清地,

咁大家可以睇幅相我哋就叫咗呢个餐牌嘅 oysters:

Dooriel: 有D海水味, 蚝边都爽。

卡邦尼意粉: 猪肉、蛋同芝士, 呢个卡邦尼意粉其实都清清地,因为其实佢啲猪肉都唔系话太多,但系个主角始终都系个意粉度,每一条意粉都充斥住几浓味嘅芝士味,虽然蛋就唔系感受得到,但系呢个意粉比较重芝士味,所以钟意食芝士嘅朋友应该都会几钟意呢个意粉。

Terimisu: 最后呢个甜品我觉得比较重酒味有别于一般嘅terimisu,因为出面餐厅以外食嘅tiramisu都唔会落太多酒精,不过呢一间就例外,可能呢一间餐厅嘅terimisu会比较正宗啲,虽然我都唔知咩叫正宗,但系钟意重酒味嘅朋友,呢个应该都唔错。

最后如果大家钟意食生蚝嘅话,我觉得呢一间都做得唔错,所以大家可以试下呢一间餐厅。