寻日行过荃湾愉景新城,眼光被橱窗内热气腾腾的台湾小吃吸引。啱啱好肚子饿,就走咗入去八方台式面屋嚟一场口味之旅。首波点咗怀旧飘香嘅卤肉饭,饭粒粒分明,卤肉嘅肥瘦夹杂得刚刚好,咬落去香浓得滞,简直停唔到口🤤!隔篱桌嘅影响,我又忍不住叫咗份地瓜丸,外皮金黄松脆,咬落去地瓜的香甜与芋头的绵密结合,滋味正!连个蕃茄水饺面都做得有滋有味,汤底酸酸地,养生又开胃。水饺内馅扎实,猪肉同椰菜嘅组合,弹牙鲜美。再加上那个软Q的面条,哇!太对口味喇🍜!对𠮶啲茶饮都忍唔住赞好几句,阿萨姆红茶同茉香绿茶饮落去香浓回甘,冇得输。个人特别钟情茉香绿茶𠮶阵清新香气,饮一啖就舒服晒😌!下次有机会,一定要揾时间嚟试多啲佢哋嘅特色台湾面线同手工锅贴,期待中呀!👌🤞