.‼️❤️ 记得CLICK我PROFILE关注我呀 ❤️‼️.🏮 ꫀ᥊𝘲ꪊ𝓲𝘴𝓲𝓽ꫀ 𝓳ꪖρꪖꪀꫀ𝘴ꫀ ꪮꪑꪖ𝘬ꪖ𝘴ꫀ ᦔ𝓲ꪀꪀꫀ𝘳 @ 🌟 鸟捌《👽食神大妈叹居酒屋》.💁‍♀️ Omakase Dinner Food Items:前菜- 日本番茄沙律 HKD 48- 味淋鸡泡鱼干 HKD 72- 牛蒡渍 HKD 34季节の牡蛎- 兵库县连川蚝 HKD 68刺身- 深海池鱼 HKD 138鸡串烧稀有部位- 烧鸡掌芯 HKD 32- 烧鸡蚝 HKD 42鸡串烧- 烧大葱鸡肉 HKD 28- 烧鸡翼 HKD 28- 烧鸡颈 HKD 30- 烧鸡皮 HKD 28- 烧鸡尾 HKD 28- 烧鸡肝 HKD 32各种肉类串烧- 烧羊架 HKD 68- 烧五花腩 HKD 32- 烧牛舌 HKD 48- 烧白鳝 HKD 52野菜串烧- 日本豆腐 HKD 36- 日本蕃薯 HKD 28- 日本长芋 HKD 22主食- 浓鸡汤羽衣乌冬 HKD 58甜品- 北海道红豆蓉宇治抹茶蛋糕 HKD 38- 冲绳烧菠萝 HKD 28.👽 大妈相信一讲起日式居酒屋,大家一定唔会陌生。咁如果居酒屋可以坐起厨师面前叹足十八道精致美
‼️❤️ 记得CLICK我PROFILE关注我呀 ❤️‼️
- 浓鸡汤羽衣乌冬 HKD 58
甜品
- 北海道红豆蓉宇治抹茶蛋糕 HKD 38
- 冲绳烧菠萝 HKD 28
👽 大妈相信一讲起日式居酒屋,大家一定唔会陌生。咁如果居酒屋可以坐起厨师面前叹足十八道精致美食嘅OMAKASE,大家又有冇试过呢?🤩 今次就同大家介绍呢间位于元朗,提供特别用餐经验嘅「鸟捌」啦!

🏠 呢间外表低调隐身起木制店面嘅日式餐厅,主打高质串烧、时令日本直运刺身生蚝、同埋当然有配搭串烧饮嘅靓酒啦。

😱 呢间新开嘅分店系非常好生意,强烈提醒大家记得要订位呀!点解咁好生意?因为佢提供优质OMAKASE之余,价钱仲要非常之抵,绝对系值得一试嘅新选择呢!👍
😌 难得有一间真系好地道经营嘅居酒屋,当然唔要跟住餐牌自己拣嘢食啦。最开心就系喺吧枱度同厨师一路倾住计,一路由佢决定有咩适合自己又新鲜嘅美食,呢个先系黎呢度最难得真正嘅精髓呀。一切由佢发办,GoGoGo!🤩

🥳 开餐!先试鲜甜到不得了嘅「兵库县连川蚝」🦪 打开个胃,𠮶种鲜甜肥美,实在只应天上有 🤤 再试「池鱼」刺身,绝对系高质之选,厚身新鲜,绝无偷工减料。食住「鸡泡鱼干」同埋「牛蒡」几款小食等主角出场,全部都爽口弹牙调味一流。

兵库县连川蚝

冷盘

🐔 食完多款头盘,主角终于出场啦,就系好多款唔同部位嘅鸡肉串烧!呢度真系咩嘢部位都有,由鸡肉、鸡翼、鸡颈、鸡皮、鸡尾、鸡肝,去到极稀有嘅例如鸡掌芯、鸡蚝都有!需知道真系好少餐厅会选用呢一个部位 😱 甚至乎估唔到一只鸡原来可以用咁多不同部位嚟入蘸,考厨师嘅刀工之外,亦都好考佢哋即时新鲜烧比你食嘅功力。每一件串烧摆喺面前嘅时候都系冒烟架!同埋零缺点,火候简直系完美 👍

各式鸡串烧

🍖 接住再试左烧羊架、五花肉、牛舌、白鳝。唔系讲笑,呢一件系大妈喺居酒屋食过烧得最好嘅羊架。火候嘅控制甚至系超越好多自命不凡嘅西餐厅,就连某港女至爱打卡酒店嘅扒房都完全名大于实绝对输比呢件羊架。由于呢件羊架,大妈甚至系特登俾贴士多谢主厨嘅巧手 😍

烧羊架

各式肉类串烧

🍠 然后就再试埋其他嘅素菜类串烧:豆腐、番薯,长芋。同埋唔好睇小呢一个日本蕃茄沙律以为佢好普通,真系日本蕃茄所以好鲜甜,一路食油腻嘢一路食呢个沙律系会帮你不停清味蕾消除油腻感。🍅 如果有朋友仔系钟意食素其实都唔会怕冇嘢食㗎喺呢度,净系野菜类嘅调味同选料都真系超班。令大妈嘅惊喜嘅系估唔到长芋入口即溶,够晒特别。

各式野菜串烧

😝 其实食到呢度已经系饱饱㗎啦,但系见到面前呢一碗非常之浓稠嘅鸡汤汁,自家制手打鸡肉丸、再同蛋黄完美融合,配以较少餐厅有供应嘅「羽衣乌冬」,冇可能觉得饱唔食挂。食第一啖已经觉得系超级暖胃,真系超级大满足,浓郁到不得了!超正呀!😍

浓鸡汤羽衣乌冬

🍍 最后再有人见人爱嘅烧菠萝,同一个茶味非常之浓郁嘅宇治抹茶蛋糕作结,清一清味蕾,为成餐饭画上一个完美嘅句号。😇

冲绳烧菠萝
北海道红豆蓉宇治抹茶蛋糕

😚 大妈可以讲,款款都非常之优质,真系样样都好足料好味!呢间有得食串烧OMAKASE嘅居酒屋绝对系优质选择呀!装修简洁有格调,食材优质。而家市面上太多滥竽充数嘅厨师发办,而呢一间绝对系低调有实力。用餐气氛一流,大家可以好悠闲咁一路叹美酒美食一路倾下计,记得记得记得BOOK位啊!❤️
📍 元朗教育路146号兴业楼地下1号舖
📲 +(852)6828-8986