2021-11-18
🫕 F̾o̾n̾d̾u̾e̾ T̾i̾m̾e̾ @ 🌟 瑞士餐厅《👽食神大妈食芝士火锅》.💁♀️ 图片展示美食为:Fondue moitié-moitié 400g HKD 480Veal Sausage HKD 110Mushroom HKD 38New Potato HKD 38Roasted Chicken with Gravy HKD 288Pineapple Salad.👽 大妈绝对系十级边炉怪,钟意打边炉嘅程度已经系无分国界 🤣 今次就同大家介绍一间鬼佬边炉,即系:芝士火锅呀 🫕 超兴奋呀,喺天后呢个高质美食集中地,开咗呢一间特色瑞士餐厅!🇨🇭 装修充满异国风情,谂起可以打鬼佬边炉都觉得新奇,一定要去试下啦!😬✌️.🧀 芝士火锅,可能大家会觉得自己求其买旧芝士返去溶左佢就可以打,味道都系一样遮。。。咁就大错特错啦,其实芝士火锅入边芝士嘅种类、比例,都会决定芝士火锅嘅味道究竟好唔好架。而今次呢个芝士火锅就绝对不惜工本,因为佢所有嘅用料都系来自瑞士!佢分别用上Gruyère同Vacherin两种芝士,一半一半Fribourgeois混合而成,仲落重本加入三百几蚊一支嘅白酒调和,所以你每一啖嘅芝士都会
💁♀️ 图片展示美食为:
Veal Sausage HKD 110
Mushroom HKD 38
New Potato HKD 38
Pineapple Salad
Fondue moitié-moitié 400g
🧀 芝士火锅,可能大家会觉得自己求其买旧芝士返去溶左佢就可以打,味道都系一样遮。。。咁就大错特错啦,其实芝士火锅入边芝士嘅种类、比例,都会决定芝士火锅嘅味道究竟好唔好架。而今次呢个芝士火锅就绝对不惜工本,因为佢所有嘅用料都系来自瑞士!佢分别用上Gruyère同Vacherin两种芝士,一半一半Fribourgeois混合而成,仲落重本加入三百几蚊一支嘅白酒调和,所以你每一啖嘅芝士都会非常浓郁,又唔系死咸,同时渗透住一阵白酒嘅香味将整个味道提升,识食嘅朋友仔一定会知道上乘高质!👅
Fondue moitié-moitié 400g
再配以牛仔肠、蘑菇、新薯、同法包粒,真系一啖一享受,未到圣诞已经感受到满满的幸福感 😌
Veal Sausage, Mushroom, New Potato
🍍 值得一提嘅系呢一款绝对画龙点睛嘅沙律,佢绝对系呢一款芝士火锅嘅绝配。佢非常之开胃,假设胃口细嘅朋友觉得芝士容易滞,食少少菠萝,保证你即刻成个芝士火锅吞得落 🤣 更重要嘅系厨师好有心机,整个菠萝都系有落到喜马拉雅岩盐腌制完之后去晒太阳,熟成后嘅菠萝完全唔会有酸到确喉嘅刺痛感,反而系甜丝丝,好好味 😋
Pineapple Salad
🐔 除咗芝士火锅,值得推介嘅系呢一款看似平平无奇,但系实际上非常之好味嘅烤鸡。首先,佢嘅选料非常好,绝无雪藏臭味,肉质鲜嫩。重点系,厨师又系非常有心机唔系好似坊间一般嘅半制成品煎完先拎去焗,而系生焗,紧紧地锁住所有肉汁,有心机肯花功夫呢 👍
Roasted Chicken with Gravy
🌟 装修好有情调,有经典瑞士红作主调。食材够靓又有质素,厨师所有制作都好用心,仲要位置方便,尤其圣诞临近,又多一个聚会好选择啦!😁✌️
📍 天后电气道68号金轮天地2楼
☎️ +(852)2889-1338