.‼️❤️ 记得CLICK我PROFILE关注我呀 ❤️‼️.🍸 𝕳𝖎𝖌𝖍𝖇𝖆𝖑𝖑 𝖜𝖎𝖙𝖍 𝖆 𝕿𝖜𝖎𝖘𝖙 @ 🌟 B’hood《👽食神大妈叹美酒》.💁‍♀️ 图片展示美食:Crab Meat Omelette Frittata HKD 118Duck Confit&Croissant Waffle HKD 118Garlic Bread HKD 15Pistachio Tart HKD 32Hanakotoba HKD 168Pista-Chiiiii-O HKD 128.👀 一到圣诞节,好多人都会嚟香港圣诞打卡必到嘅尖东睇灯饰!大妈都唔例外,而今次仲有新发现,就系呢一间新开景观开扬嘅酒吧餐厅啦!需知道香港地要有呢啲地方同老友记聚会真系好难得㗎!😍.🤩 店长超级热情好客,倾谈间得知,原来呢间酒吧餐厅唔系净系普通饮酒食嘢嘅地方,系卧虎藏龙架!因为佢由本地著名得奖调酒师Paul Chan,同国际咖啡品质鉴定师Jeffrey Wu联手坐镇,餐牌上面有好多款超级特色嘅饮品都系佢地嘅创作,HIGHBALL化身COFFEE HIGHBALL、有无酒精,任君选择。所以大妈都唔知道究竟应该定性呢一间餐厅叫
‼️❤️ 记得CLICK我PROFILE关注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 图片展示美食:
Garlic Bread HKD 15
Pistachio Tart HKD 32
Hanakotoba HKD 168
Pista-Chiiiii-O HKD 128

🤩 店长超级热情好客,倾谈间得知,原来呢间酒吧餐厅唔系净系普通饮酒食嘢嘅地方,系卧虎藏龙架!因为佢由本地著名得奖调酒师Paul Chan,同国际咖啡品质鉴定师Jeffrey Wu联手坐镇,餐牌上面有好多款超级特色嘅饮品都系佢地嘅创作,HIGHBALL化身COFFEE HIGHBALL、有无酒精,任君选择。所以大妈都唔知道究竟应该定性呢一间餐厅叫做咖啡店、定系酒吧,定抑或系叫餐厅,因为佢真系各方面都兼顾到亦做得非常出色!👍

👽 大妈最钟意佢装修简洁得黎好HIP,感觉素静得黎又有格调,喜欢打卡嘅宝宝们必到 😆

🌺 重点介绍吓佢嘅饮品先,唔止味道特别,仲要连使用嘅器皿都非常花心思,为配合唔同嘅主题,就会用上唔同嘅材质。例如大妈点选呢一杯Hanakotoba,因为本身系带酸嘅提子汁同St Germain混合牛磺酸而成,一般来讲呢啲酸酸甜甜嘅味道都系女仔钟意嘅,佢就竟然系人手插花咁样上枱一杯饮品!😍 呢种诚意同极致,真系好少酒吧会做得到,绝对需要重点赞赏呀!

Hanakotoba

🌰 另一杯Pista-Chiiiii-O,由于系朴实嘅手工开心果奶混合Bombay Sapphire,佢就用上非常之低调却奢华嘅石瓷。大家一定要记得打卡之余,花多啲心思去留意佢使用嘅器皿啊,满满嘅艺术感呢 🤩 对于呢一点,大妈真系比200分呀!

Pista-Chiiiii-O

🦀️ 最惊喜嘅绝对系「蟹肉龙虾汁蛋饼」!大妈都未食过可以系外脆内里流心嘅蛋饼!讲紧蛋饼喔,真系好难做到呢一个质素㗎!好多都系好硬,就算唔会过硬都一定唔会系流心馅。细问之下原来佢系用三次烤焗嘅方法做出呢个效果 😳 真系好考究。

Crab Meat Omelette Frittata

🧇 而另一款就系「法式油封鸭脾 配 酥皮窝夫」!鸭呢样嘢真系好邪恶但系非常好味 👅 超级厚身超级大旧!同埋一定要提及呢个貌似普通窝夫嘅东西,佢唔系普通窝夫嚟㗎,佢其实系而家最人气爆灯嘅 CROFFLE黎架!🥳 每一啖都非常满足,热辣辣,非常香口!

Duck Confit&Croissant Waffle

🍰 至于甜品开心果挞度嘅甜度就恰到好处,饼底做得好,以呢个价钱来讲算大件,即刻觉得好抵呀 😬

Pistachio Tart

🌟 呢度真系每一方面都令大妈好满意,店员仲要好好礼貌,你哋一向都知大妈好重视服务态度架啦 😚 难怪当日见到咁多人会帮衬呢,人气旺果然系有原因,绝对唔系坊间好多揸流摊嘅所谓打卡CAFE,呢度有真材实料㗎,圣诞节大家睇灯饰之余记得要黎试吓呀!❤️

‼️❤️ 记得CLICK我PROFILE关注我呀 ❤️‼️
💯 最真实的美食点评 ❤️ 欢迎报料 ❤️