2023-10-29
.‼️❤️ 记得CLICK我PROFILE关注我呀 ❤️‼️.🥟 C̾a̾n̾t̾o̾n̾e̾s̾e̾ ̾D̾i̾m̾ ̾S̾u̾m̾ ̾D̾e̾l̾i̾g̾h̾t̾s̾ @ 🌟 点心到《👽食神大妈食点心》.💁♀️ 图片展示美食为:虾饺 HKD 18烧卖 HKD 15鲜竹牛肉球 HKD 21豉汁蒸凤爪 HKD 21鲜虾腐皮卷 HKD 28烧汁酿茄子 HKD 23韭黄鲜虾肠 HKD 28香煎萝白糕 HKD 20蜜汁叉烧包 HKD 20榄仁马拉糕 HKD 20黑金流沙包 HKD 25.👽 大妈经过呢间地点超级方便、企理整洁、餐牌好多选择嘅点心专门店。最正嘅系好多点心都可以叫半份,咁就人少少都可以叫唔怕食唔晒。.🦐 食点心一定要食经典嘅「虾饺」,有啲做得差嘅地方个皮一夹就烂,呢度唔会,再加上虾肉够弹牙!「烧卖」系另一款必食嘅点心,超大旧肉肉,都系好弹牙。.🧆 「鲜竹牛肉球」真系好好食,内里多汁,腐皮软硬适中。「豉汁蒸凤爪」又系必点经典,蒸得嫩口,豉汁好浓。.🍤 仲有一款做得出色嘅点心就系「鲜虾腐皮卷」,虽然系炸物,但系一啲都唔会过油。好脆口嘅腐皮包住大大旧虾肉,咬落去又系好弹牙!.🍆 另外就系「烧汁酿茄子」,茄子好大旧,外层微脆内里滑嫩,酿满香口嘅馅
‼️❤️ 记得CLICK我PROFILE关注我呀 ❤️‼️
香煎萝白糕 HKD 20
蜜汁叉烧包 HKD 20
榄仁马拉糕 HKD 20
黑金流沙包 HKD 25
🍆 另外就系「烧汁酿茄子」,茄子好大旧,外层微脆内里滑嫩,酿满香口嘅馅料,每一啖都有浓郁嘅烧汁味道!
🥕 另外就试左「韭黄鲜虾肠」,配上热辣辣豉油自己选择淋几多上面。「香煎萝白糕」外层煎至金黄,糯米好好味。仲有「蜜汁叉烧包」软绵绵,内里包住多汁嘅叉烧肉。
🥧 我心目中嘅甜品就系「榄仁马拉糕」超经典,好香软,加入咗榄仁,增添咗坚果嘅口感。同埋「黑金流沙包」绝对系惊喜!外皮黑金色好吸睛,一拧开就流出浓郁嘅流沙馅,甜而不腻!超好味!
🤩 呢间绝对系地理位置超方便,而食物质素真心不错嘅点心专门店。有卡位坐得几舒服,系食点心嘅好选择。
.⠀
📍 油麻地弥敦道484号鸿星大厦地舖