2022-07-06
今日嚟西环食中菜,由四大名厨之一的戴龙师傅,人称「香港食神教父」主理。入到嚟几光猛,传统酒楼布局配大水晶吊灯,环境干净卫生,张枱够晒大,坐得都几舒服。职员都好热情有礼,主动带位及介绍菜式👍🏻餐牌款式都几多,有选择困难症的我拣咗好耐都未拣到😂,职员就推荐招牌乳鸽同戏棚粥。😍必食推介:特酱烧乳鸽呢个自家制酱汁烧乳鸽基本上系每一台都会嗌。即叫即烧,外皮烧到好香,边位有少少脆口又唔会太干身。咬落去味道非常浓郁,肉质结实带有香浓的乳鸽肉味,成个口腔都会充斥油香但唔会太肥,必食推介👍🏻比起出面嘅酒楼,多数乳鸽会配淮盐,呢度系唔会有嘅,因为自家制酱汁原汁原味,唔需要再加调味。浓汤鸡煲花胶呢个系一人份,不过非常足料大份,两个人share都冇问题。花胶有三大嚿,又爽又滑,满满嘅骨胶原☺️鸡肉选取比较瘦嘅部份,所以煲出嚟嘅汤好清唔油腻,奶白色嘅汤底好清香,无添加味精,原汁原味❤️莴笋豉椒爆虾球🍤🤩上碟已经闻到好香豉椒味,虾球有8只,只只都好大粒,咬落去爽口弹牙。豉椒味好香浓好惹味又唔会盖过鲜虾嘅鲜味,配埋爽脆嘅莴笋同三色椒🫑,每一啖都食到镬气。怀旧粤菜:戏棚龙虾汤泡粥戏棚粥系盂兰节做神功戏的传统食品,充满香港
😍必食推介:特酱烧乳鸽
浓汤鸡煲花胶
莴笋豉椒爆虾球🍤
怀旧粤菜:戏棚龙虾汤泡粥
戏棚粥系盂兰节做神功戏的传统食品,充满香港怀旧气息,我系第一次食,觉得好特别。用咗龙虾汤底泡粥好鲜味,比较似泡饭或者传统潮州粥,里面有鱿鱼、冬菜、冬菇等等配料。
魔幻汁生煎莲藕肉饼
肉饼煎到好香,咬开肉饼颜色粉嫩,加咗莲藕口感好爽口又好软熟,味道啱啱好唔会太咸,加咗少少爆香嘅辣椒更惹味🌶️
金银蛋浸苋菜
上汤好清,苋菜新鲜翠绿,金银蛋份量好多,口感鲜滑爽口,呢味菜清新解腻。
🌽粟米杏仁露
食完饭有糖水送,粟米杏仁露好香杏仁香,好清甜,口感顺滑,饮完之后好暖胃,为呢一餐画上完美嘅句号。
整体食物质素高质,有镬气,调味适中;服务态度亲切有礼,上菜速度快;环境舒适,地点方便。