2017-03-06
港人深受自由行、水货客祸害。揾食艰难,美食难求,贵贵贵同贵﹗致处都是珠宝首饰店、金舖、药行、化妆品美容公司泛滥,小店、食肆、本土特色崩溃。病态市场租金及病态街舖种类,老板帮业主、地产商打工,惨不忍睹。重灾区上水、元朗、大埔、沙田,就连铜锣湾都不能幸免!地球好危险,香港沦陷,危险,速逃!今晚出舖头出粮、开票、找数,做完野自己叹返个餐先。发现楼下地舖开左间面档,而且仲有点心食添㖞。知已知彼,探个究竟先。走到门口,原来系地牢舖黎㖞,经验所得楼底必定好矮,内笼必定是非常局促,慢慢走落楼梯,好快有结果喇。哗,晚市时间只得两个食客,真系见者流泪,心头一酸。揾个开扬位置坐下,楼不未算过低,尚可以接受,装潢似学生 canteen 多过潮州面店,空气流通,都算坐得舒服。为表诚意,等我细阅每张 menu 先。点心价钱费到有点冒汗,北菇棉花鸡 $46、虾饺 $40、糯米鸡 $28,最平系叉烧包都要 $26,跟碗丸面、蛋面同价,牛面全部过 $40 呢。单𩠌汤面加一个点心加一杯冻饮 $96,虽然真系贵左少少,但系铜锣湾区天价舖租之下,都不难理解呢,上水一盅蒸饭加一个点心加一杯饮都 $62 啦。蓝蝴蝶,咩饮品黎架
蓝蝴蝶,咩饮品黎架?食家最基本要有冒险精神,梗系要试试先!几好饮㖞,似巨峰提子流打味啰。
牛腩片面走葱,都话走葱咯,唉。老板您好紧张咩?我估依位写单连收银既四眼哥哥系老板啫。牛腩片?做左几十年人都系第一次听,又系大陆传入黎架?汤面当然由汤底试起先啦,浅尝几口热汤,坚系够晒热!
有料到,味道 good 㖞!虽然并不是清汤腩黏黏胶胶汤底,不过牛味香甜突出,而且质感够厚,好味可口!再加入大量炸蒜份外香口,但个人较喜欢原汁原味呢。
牛腩片有点似坑腩又有点似爽腩㖞,肉质软棉又有少少胶口带点爽滑,极浓牛味渗出一丁点膻味,食得过。卖相平平无奇又普通既面条,估唔到食落非常爽口,而且比一般既面挂汤力强,每啖都爽弹多汁,正。试埋辣椒油,卖相不讨好,辣椒碎大大块,难得散发出极香辣椒味,够香而微辣,免强合格既。
北菇棉花鸡,久候的鸡,万众期待,终于出场。虽然依碟棉花鸡折左都要 38 蚊,但系我食过最好味既!即叫即蒸等足 25 分钟,热腾腾冒晒烟出场。第一眼望落去,咁孤寒得冬菇片?仲要批左个头呢!即刻由您食起,靓冬菇好香好弹充满水份,好好好味。
鱼肚滑嘟嘟,棉得黎又微爽,吸尽鸡柳同冬菇既精华,烫住咀咁食非常美味!鸡柳滑到不得了,肉质细致滑滑又有弹性,不会干不会鞋,腌得香甜味美!好想 encore 食多碟呢,唔通又等多 25 分钟咩!满足,埋单归去。