2020-10-01 864 浏览
湾仔 Samsen 食过两次, 两次都好满意. 依家上环开新店, 当然要捧场! 前后嚟过两次, 因为两个人食唔到太多野, 所以储够两餐先写食评 👫🏻上环比湾仔舖大好多, Menu 亦唔一样. 当然泰菜必食 pad thai 系两间都有. 我当然有试, 仲要食足两次! 大大只嘅虎虾, 虾肉结实弹牙, 金边粉炒得唔油够入味! 份量啱啱好, 有水准 😊▫️蟹肉炒饭都几大碟, 啖啖蟹肉, 饭炒得粒粒分明够镬气又唔会太油. 配有东南亚辣汁, 可以自调辣度. 另一推荐😊▫️上环店冇湾仔店嘅招牌菜泰式船面, 但就加入另一招牌菜 - 泰北咖喱金面, 有鸡同牛可以选择.牛腩的份量颇多, 煮得够淋够入味. 蛋面嘅份量相对较少, 蛋面够弹牙, 同样出色! 咖哩汤底比较厚身, 加入椰浆同泰国香料, 食得出佢哋嘅心机. 辣度啱啱好, 就算唔食得辣嘅我都接受到. 浓郁惹味, 属于重口味之选 👍▫️餐饮都唔错, 呢个系 guava & melon slushies. 叫咗不另外糖, 原汁原味, 清甜新鲜. 其实仲有嗌 calamansi & salted plum fizzy, 不过唔记得影相 😂▫️用作垫枱嘅menu▫️特

Guava & Melon  Slushies

用作垫枱嘅menu

▫️
特色装修, 养猪菜系咩玩法😂🤣
Guava & Melon  Slushies
  • 泰北咖喱金面(牛)