2024-01-17
讲起食omakase,朋友推介「鮨宏」,话呢间一定要食!好~即book!开完个长命会,拉埋同事赶嚟叉返个电先!食omakase准时到系一个必须嘅美德~🤗👍🏻一坐低,宏师傅已经热情招待,见我哋跑到上气不接下气,立即安排少少渍物同茶畀我哋顺下气~坐定定就开始「厨师发办」啦!!🥰💓🦪长崎小长井蚝:蚝身光滑饱满,蚝肉非常爽口,味道清甜带有微微嘅海水味,师傅用咗日本甜水果蕃茄整咗个蕃茄啫哩,有别于一般食法,风味独特清新!🐟碳火烧Sawara 䲠鱼(蓝点马鲛):系而家嘅当造食材~经轻微火炙后外皮酥脆,而且热力能激发出鱼嘅油份,再缀以四季红(菜苗),无论食味同卖相都提升咗一个层次!🐙师傅重点signature:樱煮日本空运石抓八爪鱼,师傅话佢先用盐按摩咗一个钟😱,再用Sake、茶叶慢煮三个钟😱,食落口感绵滑,佢仲讲明头尾都唔要!😅因为煮得耐肉质会削啲,所以食材成本都非常高~🤍北海道银鳕鱼白子:师傅话靓嘅白子唔使搞咁多花样,佢自己就会白灼,当然火喉都好紧要,要煮到半生熟,配以柠檬醋酸汁,口感好creamy,带有一啲油份,但感觉浓而不腻,当然最重要系食材新鲜~🥰👍🏻🤍🦀香厢蟹盒:平时食嘅松叶蟹系公,香箱
🦀香厢蟹盒:平时食嘅松叶蟹系公,香箱蟹系乸,用咗佢嘅肉、羔、籽,配上少许紫苏花,一大箸夹入口,味道清香,感受到浓郁嘅蟹味!🥰
🐟北海道𫚕鱼:一件背、一件腩…两件有唔同食味,唔同口感~第一件背,师傅叫我哋连wasabi都唔好落,食到真正嘅鱼味,鲜甜;第二件腩,就要落少少wasabi同酱油,因为拖罗部分比较多油,可以中和一下,口感丰腴。
🤎师傅另一个重点signature:𩽾𩾌鱼鱼肝:佢话可以算系深海嘅高级鹅肝~一定要用靓嘅sake去浸,再全个蒸熟,食落口好似雪糕,面头再配一啲金山寺Miso(小麦造嘅面豉),小麦口感烟烟靭靭,夹埋鱼肝又几夹㖞!佢话呢啲其实系古法,有时烹饪都要讲究传统~
🥣(重点推介)日本长崎县水鱼汤:呢个汤最啱冬天进补,汤汁好清好甜,处理好水鱼后,加埋昆布炖六个钟,饮完个胃即刻暖笠笠,不过师傅话系秘方🤪无得偷师😅🥰
🦪我嘅至爱系矶煮鲍鱼配肝酱,下面垫有鲍鱼肝酱捞醋饭(又系秘方!🤪🤣):先用日本产地矶煮鲍鱼汁浸煮鲍鱼,唔可以煮太耐,要保持烟韧弹牙,再用肝酱淋饭;上面装饰果块金莲叶唔系净系得个样🍀,有少少wasabi味,因为肝酱比较浓味,用佢可解一解腻~
🍵今日MVP~蟹肉花胶茶碗蒸:蛋够滑就唔洗讲啦~用料仲有松叶蟹脚肉、花胶、三文鱼籽,因为师傅加咗啲日本葱花,所以一打开个盖,顿时香气四溢,感觉非常醉人~啖啖满足!食完又系暖笠笠,令人有「好幸福」嘅感觉!从简单嘅食材睇到师傅嘅心思!💓
🐟师傅另一得意之作~炙烧地金目鲷:鱼皮连鱼鳞一齐烧,因为烧嘅时候鱼油会上咗啲鱼鳞度,所以个皮可以烧到黄金一样闪闪令,真正皮脆肉嫩!!
🍣寿司🍣:(九贯)
🐟真鲷:𫚭鱼嘅肉一般比较紧实,佢熟成咗一晚,肉同筋会松咗,口感松软~😅
🐚赤贝:只要够新鲜,就一定爽脆清甜!😘
🐟九洲间八鱼:鱼味清新,口感爽甜令到赤醋饭嘅酸味好突出!
🥰寿司MVP~甜虾🦐:虾不嬲都系我嘅至爱,啲甜虾都几大只,但最特别嘅系师傅磨碎咗啲甜虾壳,再淆成虾油,作为佐料,一个字:香!
🐟太刀鱼:加咗岩盐嚟碳烧,皮好香,好有鱼嘅鲜味,呢款鱼系师傅好讲究嘅食材之一,因为只要一唔新鲜就会有腥味~
🐟深海大池鱼王:池鱼大家就成日食,但系叫得做池鱼王,就一定有返咁上下质素~师傅将鱼肉熟成一晚,令肉质收缩咗~鱼嘅甜味同油份先至会逼到出嚟~
🐚北海道活带子:师傅好有心机,将带子切到好似一朵菊花咁🌼佢话唔系整色整水~而系合适嘅刀功会有助让客人感受带子嘅口感,食落会更加鲜甜而唔会腻,再加啲岩盐调味,十分鲜美!🥰👍🏻
🐟吞拿鱼赤身豉油渍:因为呢个部位近血位,虽然瘦身但系鱼味浓郁,,不过好容易有腥味,而家浸过一下豉油,在鲜味上添上一份深度~
🐟中拖罗:拖罗油份丰富,师傅话系最后一件,所以玩少少舞台效果🤪🤣(其实佢唔系钟意整色整水嘅人,不过都明白客人有打卡嘅需要~😅😜)飘雪效果用咗片片淡雪盐,其实原来唔系盐,而系用米做嘅,所以咸味唔浓,但系可以帮助吸收拖罗嘅油份,锦上添花!🥰👍🏻(呢一件成本都要$100🤪)
🌭海胆热狗:用上北海道马粪海胆~满满一大驼,配上赤醋饭,外层系脆口嘅紫菜,我成件啪落口~大满足!🥰🤗👍🏻
师傅嘅寿司饭用上赤醋,味道比白醋微酸,但系就可以中和鱼嘅油份。
玉子烧:往往最简单嘅菜式就最考师傅嘅功夫,好似干炒牛河一样,玉子烧一定系考试题目!🥰👍🏻师傅用底火炉慢煎一个钟~过程中仲要睇到实,因为要刺穿啲气泡,件玉子烧先可以好似布甸咁绵,上碟动L动L,绵密口感嘅秘密原来系加咗鱼肉!😱🤗确实系心机同时间嘅结晶🥰~
甜品:唔系一件,系四件:静岗蜜瓜🍈,北海道牛乳芝士蛋糕🍰,香橙果冻🍊,宇治抹茶布甸🍵~师傅话除咗件蜜瓜唔系自己种之外,全部甜品都系佢亲手泡制,好少omakase嘅师傅会由头包办到落尾,真系诚意满满!
香港嘅omakase店舖林立,有啲追求视觉嘅美,有啲讲求味觉嘅冲击,有啲要创新,标奇立异~~但系我觉得最重要都系睇师傅对食材嘅了解同用心,今日除咗食咗美味嘅食品之外,仲上咗宝贵嘅一课,师傅响奉上食物嘅时候,会讲解唔同食物嘅配搭同烹调方式,最重要系感受到佢对烹饪嘅极致讲究同用心!!食得「厨师发办」,当然就系要个厨师靠得住啦~唔系点够胆畀佢发办呀?!🤪🤣