2022-05-12
放工约朋友饭聚,近近地拣咗公司附近食拉面。早有听闻呢间日本过江龙出名麻同辣汤底,麻同辣可以分开拣,各有5种程度选择,满足唔同人口味。店内装修简洁得嚟都好有特色,到处都有鬼面具再配上太鼓音乐,非常配合餐厅“鬼”嘅主题。今次同朋友叫咗一碗芫荽辣麻味噌拉面同一碗增量叉烧x2辣麻味噌拉面仲加咗只蛋。🔸芫荽辣麻味噌拉面🔸身为芫荽控嘅我一见到menu上有呢款拉面就即刻落单,碗面铺满芫荽,绿油油一遍,差啲连汤都见唔到。由于本人唔系好食得辣,所以只系叫咗小麻小辣,味噌汤食落甜甜地好浓,中和咗啲辣,但就feel到少少麻嘅感觉,下次可以挑战中辣,除咗成座山嘅芫荽,仲有好多芽菜,两旧大叉烧同玉米荀,叉烧好淋好入味,完全唔韧,拉面质地亦好有咬口。😋🔸增量叉烧x2辣麻味噌拉面🔸呢碗面一上枱,我就比𠮶两旧超巨大叉烧吸引住,根本可以叫做叉烧扒🤩 一定可以满足钟意食肉嘅朋友,糖心蛋一切开就见到橙红色嘅蛋黄,令人食欲大增! 🤤 朋友完全食唔到辣, 所以呢个汤底只系叫咗小麻,冇叫到辣,但就更能食到原本味噌汤𠮶种甜同香浓嘅味道。两碗面都好大碗,份量好足料,尤其旧叉烧,啖啖肉,真系食过返寻味😋😋下次要再嚟挑战其他麻辣度!
🔸芫荽辣麻味噌拉面🔸
🔸增量叉烧x2辣麻味噌拉面🔸