2023-01-31
2020 浏览
有啲人真系好兴突然1,2日前即兴约食饭,冇主题,冇指定菜式,随心冇限制,其实都几好。其中一个话想大鱼大肉,掉咗几间餐厅出嚟畀大家拣,结果我拣咗呢间食德国嘢,怀念吓疫情前嘅德国之旅。3个人嗌咗一个沙律🥗,一个炸物拼盘🍤,一个脆皮猪手配酸椰菜炸薯仔🍖,一个德式香肠拼盘,一个芝士面团配青芦笋,甜品嗌咗火焰雪山配杏仁芭菲鲜果🍰🍓🫐🍒,一个字:癫!最后当然系食唔晒要打包拎走😅😅沙律就正常嘢,个炸物拼盘我去到餐厅嘅时候已经上咗枱超过10分钟,但食落都唔会好淋好油。猪手好脆,唔韧,不过配菜嘅酸椰菜就一般般,啲炸薯亦好淋。个德式香肠拼盘有几款肠,虽然都系德国肠(应该系,除非唔系)但食落同德国当地食嘅硬系差少少,个人觉得以前Beerliner嘅香肠拼盘好食啲。至于个芝士面团就漏得嚟唔好味,可能系我唔钟意啦!同行朋友嗌咗2杯cocktail,我嗌咗杯橙汁,我从来未饮过咁难饮嘅橙汁,又淡又涩,好似用烂橙榨嘅咁……🫗🤢🤢全晚最惊喜系个火焰雪山,劲好味,童年回忆返晒嚟,印象中好似小学之后都冇再食过,个甜度啱啱好,啲生果都好新鲜,好好味,小朋友见到一定好开心。用饍中途斜对面枱有人生日,餐厅送上生日蛋糕之余除咗会播
用饍中途斜对面枱有人生日,餐厅送上生日蛋糕之余除咗会播歌,仲为寿星女戴后冠奉上权仗,仲播埋港姐首主题曲《Un banc, un arbre, une rue》,然后叫个寿星女绕场一周(佢绕咗2、3张枱就返埋位),全场客人即时欢呼!🥳🥳🥳 我唔知呢一part到底系餐厅预备嘅,定系客人自备嘅环节,但睇啲员工咁熟手做嘢,似系餐厅本来就有嘅服务,成件事都好欢乐,不过个寿星女嘅表情就有啲尴尬啰,但我哋真系睇得好开心!🤣🤣🤣