餐厅: 北京樓 (新都會廣場)
资讯:

餐厅: 北京樓 (新都會廣場)
资讯:

大闸蟹餐无蟹!!!开开心心准时收工,几个同事相约去拆蟹!因为迁就其中一位朋友,所以拣咗葵芳新都会呢间餐厅,事先打电话订咗位!1915到埗,地方新潮型格,安排坐大厅中张6人中圆枱,餐具似西餐,蟹餐只有一款,其中一个同事唔食蟹,所以叫了几个小菜!另外叫5个蟹餐!1925落好单!食物相继到达,大家开开心心吹水食嘢!我哋落单本来叫女店员Sarina(佢应该负责我哋𠮶区,佢好似唔系好熟,就叫咗另一个中年女店员出手落单,中间因为蟹餐凉盘份量问题(5个餐嘅凉盘放晒一齐,都唔知一份定5份)问Sarina,佢都要问其他人!对餐厅食物都唔熟悉!食头盘醉鸡时,同事发现酱汁浸住只虫!即系同部长反映(佢刚好在桌旁)佢即刻收走碟鸡,仲问我哋想转边款小食,我哋叫佢推介佢又讲唔出,又无餐牌,最后我哋讲换镇江排骨!佢就换!好无主见!我哋食物都7788,主角大闸蟹2045都未到,就问下店员,唔问尤至可,一问之下,当然Sarina又问人,一个高级人仕男部长苦埋口脸走埋来!讲一个坏消息⋯⋯店员唔记得攞蟹入厨房蒸,而且而家餐厅只剩4只蟹!!!听完真系好好好火滚!叫5个蟹餐,最后只有4只蟹!因为店员漏单,催单时已晚,全店只剩4只
大闸蟹餐无蟹!!!

食物相继到达,大家开开心心吹水食嘢!

听完真系好好好火滚!叫5个蟹餐,最后只有4只蟹!因为店员漏单,催单时已晚,全店只剩4只大闸蟹!😡😡😡服务超级混乱!最后部长话取消我哋一个蟹餐(如果发现时只剩一只或一只都无,咁佢点算呢?)其实个餐已经食晒其他食物8成!佢咁样仲可以点啫!唯有接受!继续等佢蒸𠮶4只蟹!(所以套餐其他食物好似虾咁系5份,只有蟹系4只)

点知等待期间,Sarina又走来讲,话落单𠮶个同事系刚由第二间分店调来,唔熟手(我系食客,点解要承受你哋员工唔熟手嘅后果呢?难道我听完呢个解释就会好包容你哋餐厅呢混乱场面?)另一个女店员Amy走埋来,话因为对无蟹嘅歉意,部长话送糖水比我哋,但系⋯⋯我哋仲等紧蟹㖞!难道佢想我哋未食蟹先食糖水下火先?同Amy讲我哋都要食埋蟹先讲糖水喇,佢面懵懵走开(真系滴汗)

最后主角终于到,同事check单发现仲有个蟹粉小笼包未见,问Sarina佢当然要去问,Amy就答系同蟹一齐先上小笼包,小笼包来紧,结果系等多十几分钟先到(好明显系我哋提醒佢,先去蒸喇,可能我已经唔再相信佢哋)

最搅笑叫Sarina女店员影相,居然可以6个人只影5个人(仲要系我比部手机佢,佢居然唔影我入镜!我真系唔明白)

混乱到令人好忟!食餐饭点解要我哋劳心劳力仲要肝火旺盛呢?

呢餐饭好尽「庆」😡😡😡

服务完全负分!我哋又讲返食物!
咸菜($36/2碟)无问就会自动出现嘅小菜,味道好好,甜咸菜爽脆,青瓜爽脆!云耳爽口,连皮花生香口,酱汁酸甜同带啲麻辣!整体好味!
韮菜捞蛋煎饼(信用卡折后$54)酥皮酥,馅料韮菜炒蛋比较淡!酥皮又无乜味!所以一般

菜肉水饺(信用卡折后$54)好北方式水饺,似汤包子!馅料幼滑有肉汁!皮薄充满水分!点镇江醋好味!

海蜇头(信用卡折后$58.5)海蜇无乜咬口,比较削!卖点系芥末酱,唔会太攻鼻!又香!好好味!酱汁出色过主角

开洋小黄白(信用卡折后$91.8)图片系砂锅上,实物只系碟上!津白嫩口爽口!索晒上汤,上汤味道唔味精,几清甜!虾米硬身咸香

蟹宴:($368)恒生信用卡85折
北京茉莉茶熏素鹅:5份嘅份量!面筋淋身!酱汁唔觉有茶香!咸香烟韧好味!

七里庄酒糟醉鸡:5份嘅份量,醉鸡汁唔太咸,又浸得入味,醉鸡汁渗透入晒鸡身,鸡肉唔算嫩滑!正常口感!可惜发现酱汁有虫!最后换了镇江排骨!

蟹粉豆腐:5份嘅份量,豆腐都几滑!蟹粉酱味浓!不过蟹粉唔够香!食落几腻!
梅龙镇干烧大明虾(1只)卖相靓,橙橙红红!酱汁酸酸甜甜,杰杰地刚好包裹住虾!虾壳剪开咗背部,所以好易剥开!虾肉肥大!爽口好味!

蟹粉小笼包(1只)皮烟韧汤汁多!蟹粉好香浓!加镇江醋好味!
清蒸大闸蟹:主角迟来兼唔齐,虽然唔大只,膏都几多,我分到蟹盖同蟹拑!膏之外肉都几滑!有比齐工具同胶手套!可惜败兴而返!

糖醋排骨(免费)排骨入味,酱汁唔够酸,骨肉易分离!ok
紫米露(免费)紫米落足料!煮得透几烟韧!加有大粒西米!唔太甜!好好味!

杨枝甘露(免费)同事食

绿豆沙(免费)同事食,佢话有阵杏仁味(从未食过杏仁味绿豆沙)

食物唔错,可惜以咁嘅服务,沟通真系无可救药,忍受不了!无可能再帮衬!
2016-11-01